På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Glassmästare

Glassmästare

Glass (från det franska ordet glace, som betyder "is") är ett fryst livsmedel vars huvudingredienser traditionellt är socker, äggula och grädde eller mjölk. Ingredienserna kan antingen kallvispas eller så sjuds äggula och socker under vispning. Äggsmeten fryses sedan under omrörning vilket ger en krämig konsistens.

Sverige är en stor glassnation, vi äter näst mest glass i världen per invånare; det är bara i Finland som man äter mer glass per person (uppgift från april 2017).

Glassmästare är experter på glasstillverkning. Glassexperter bedömer glass utifrån kombinationen "smak, konsistens och struktur", där alla de tre aspekter är mycket viktiga för helhetsupplevelsen av glass. Men även andra faktorer som t.ex uppläggning och presentation kan också spela stor roll för konsumentens upplevelse av glass.

Det finns oändligt stort antal olika glass- och sorbetssorter, bland annat: italiensk gelato (som en en sort glass som bör tillverkas färsk för dagen), vaniljglass, chokladglass, hasselnötsglass, jordgubbsglass, honungsglass och ett stort antal sorbeer - ex. hallon- och citronsorbet.

Som glassmästare kan man experimentera med olika smaker och man har oändliga variationsmöjligheter.

Många glassmästare är i grunden utbildade kockar eller bagare/konditorer. En del glassmästare driver små glassfabriker samt ofta även ett sommaröppet kafé och/eller en gårdsbutik. De är alltså egnaföretagare.

Glassen tillverkar de oftast från grunden. Mjölken, opastöriserad, producerar de sjäva (med egna kor) eller köper lokalt - från granngårdar. Det är inte sällan de använder också honung från egna bin och ägg från egna höns (alternativt köper de varorna lokalt, från granngårdar).

Utbildning

En del glassmästare är helt självlärda (autodidakter). Andra har gått i lära hos verksamma glassmästare och lärde sig genom "att göra" (som lärlingar) eller har läst på olika "mat-utbildningar" på olika nivåer. Det kan också erbjudas företagsförlagda utbildningar eller utbildningar hos privata utbildningsanordnare.
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Motsvarande utbildning för vuxna finns inom Komvux. Passande utbildningar kan också finnas på folkhögskolor eller inom yrkeshögskolan.

Se också gärna andra yrkespresentationer, exempelvis:
Konditor
Chokladmästare och Patisserist samt Egenföretagare/entreprenör.

Visste du att...?
En sort glass började i Europa tillverkas så tidigt som 400 år f.Kr, genom att man blandade honung, fruktsaft och mjölk som man frös genom att blanda med hårdpackad snö.

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.