Tårtmakare, eller tårtmästare, tårtdesigner eller Patisserist är en konditor och matkonsthantverkare som specialiserar sig främst inom produktion av tårtor och "cake dekoration", men kan också vid behov tillverka bakelser, godbitar av olika slag, bullar samt utföra andra förekommande uppgifter på konditoriet / bageriet.
En specialitet inom tårtmakeri är tillverkning av bröllopstårtor. Bröllops-tårtmakare är också lite av en arkitekt, kan man säga. En annan specialitet är att baka glutenfria eller laktosfria tårtor.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundutbildning finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Bageri och konditori .
Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas både på komvux och på folkhögskolor samt hos privata utbildningsanordnare. Lämpliga vidareutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.
Arbetsplats
Många tårtmakare är egenföretagare.
Visste du att...?
... i USA finns det en tradition som många följer - på första Bröllopsdagen äter det gifta paret en bit av sin bröllopstårta, som har legat i frysen i ett helt år.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- svensktvin.se
- whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
- Chefspodden
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret