På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tårtmakare
Spela filmen

Tårtmakare

Tårtmakare, eller som hen också kan kallas för - tårtmästare eller tårtdesigner, är en konditor som specialiserar sig främst inom produktion av tårtor och "cake dekoration" men kan också vid behov tillverka bakelser, godbitar av olika slag, bullar samt utföra andra förekommande uppgifter på konditoriet/bageriet som t.ex hygienhållning (dagligt städ). 

En specialitet inom tårtmakeri är "tillverkning" av bröllopstårtor; för att tårtlagren inte ska falla ihop, stöttar tårtmakaren dem med ex. plaströr (ex. med sugrör). Bröllopstårtmakare är också lite av en arkitekt, kan man säga. :)
En annan specialitet är att baka/tillverka glutenfria och/eller laktorfria tårtor. Specialiserar man sig på glutenfria tårtor och bakelser, måste man uteslutande ägna sig om "det glutenfria" (det går inte att baka det som innehåller gluten och glutenfritt i samma lokal - pga risken är "kontaminering" med gluten är stor).

Många tårtmakare är egnaföretagare. Se även information i yrkespresentationerna Bagare, Konditor, Patisserist, Chokladmästare och Egenföretagare.

Utbildning

På gymnasiet rekommenderas i första hand inriktning Bageri och konditori på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas både på komvux och på folkhögskolor samt hos privata utbildningsanordnare. 
Lämpliga vidareutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Visste du att...?

Det finns i USA en tradition som många följer: på "one-year anniversary" av Bröllopsdagen äter det "nygifta" paret en bit av sin bröllopstårta, som då är ett år gammal (tårtbiten förvaras i frysen under ett helt år sedan brölloppet). 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.