Chokladmästare eller Chokladspecialist är expert på olika sorters choklad, mörk, ljus, mjölk och vit choklad och tillverkar livsmedelsprodukter av choklad, som drycker, bakelser, praliner och tårtor där chokladen är en av huvudingredienser.
Att tillverka praliner, chokladbräck, chokladkakor, chokladpajer, bakelser och tårtor ligger på gränsen mellan konst och hantverk. Man måste ha kunskaper i livsmedelstillverkning, inklusive hygien, men samtidigt också ha konstnärlig begåvning samt passion för choklad.
Yrkesgruppen Chokladmästare är liten i Sverige. Ofta kombinerar man med att samtidigt arbeta som Bagare och/eller som Konditor.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Grundutbildning från Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan vara en bra början och man senare vill vidareutbilda sig till en chokladmästare. Relevanta påbyggnadsutbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan. Passande kurser kan även finnas hos privata utbildningsanordnare.
Arbetsplats
Chokladmästare arbetar oftast på konditorier, bagerier eller chokladerier men kan också ha större kök som t.ex restaurangkök på ett stort hotell som sin arbetsplats. Många chokladmästare är egna företagare och driver egna små chokladerier, som enmansföretag eller ett litet företag med några få anställda.
Yrkesfilm
Bli bagare eller konditor - två kreativa yrken
Visste du att...?
... kaffedrikande har positiva hälsoeffekter, bl a skyddar 3-4 koppar kaffe om dagen mot diabetes och vissa former av cancer.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Chefspodden
- Handelsrådet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret