På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Matinformatör

Matinformatör

Service- och besöksnäringen är en omväxlande bransch som skapar många arbetstillfällen för matinformatörer, som kan arbeta på restauranger, caféer, matbutiker och andra typer av serviceinrättningar kopplade till mat och dryck.

Med samma utbildning och liknande tidigare arbetslivserfarenhet kan man arbeta både som matinformatör och som cateringkock eller som matlagare i butik samt som säljare med specialisering mot exempelvis matvaror eller matlagning.

Utbildning

Matinformatörer har varierande utbildningsbakgrund.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, i första hand rekommenderas inriktning Färskvaror, delikatesser och catering. Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux.

Påbyggnadsutbildningar finns inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Matinformatör är ett yrke för dig som är intresserad av att arbeta med restaurang och livsmedel och som tycker om att vistas bland människor.

Övrigt

Fram till början på 1900-talet användes både honung och socker flitigt som... medicin. De användes i vården av sjuka både i skolmedicin och inom folklig läkekonst, som t ex vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår.
Källa: Nordiska museet

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.