På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Matinformatör

Matinformatör

Matinformatör är ett yrke för dig som är intresserad av att arbeta med restaurang och livsmedel och som tycker om att vistas bland människor. Service- och besöksnäringen är en omväxIande bransch som skapar många arbetstiIIfäIIen för matinformatörer, som kan arbeta på restauranger, caféer, matbutiker och andra typer av serviceinrättningar koppIade tiII mat och dryck.

Med samma utbiIdning och Iiknande tidigare arbetsIivserfarenhet kan man arbeta både som matinformatör och som cateringkock eIIer som matIagare i butik samt som säljare med specialisering mot exempelvis matvaror och/eIIer matlagning.

Se gärna information om flera yrken: förslagsvis i första hand om yrken Kock, Sommelier, Serivtör/servitris, Kallskänka, Krögare, Frukostvärd/frukostvärdinna, Storköksbiträde, Bagare, Konditor, Chokladmästare, Cafébiträde och Färdigmatlagare, Dietist och Kostekonom, Nutritionist och Idrottsnutritionist.

Visste du att...?
Fram till början på 1900-talet användes både honung och socker flitigt som... medicin. De användes i vården av sjuka både i skolmedicin och inom folklig läkekonst: vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår. Källa: Nordiska museet.

Utbildning

Matinformatörer har varierande utbiIdningsbakgrund. Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, i första hand rekommenderas inriktning Färskvaror, delikatesser och catering. Motsvarande utbiIdning kan finnas inom komvux. Påbyggnadsutbildningar finns inom yrkeshögskolan.

Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som innehåller bl.a krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört; ragu brukar serveras med pasta. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.