Service- och besöksnäringen är en omväxlande bransch som skapar många arbetstillfällen för matinformatörer, som kan arbeta på restauranger, caféer, matbutiker och andra typer av serviceinrättningar kopplade till mat och dryck.
Med samma utbildning och liknande tidigare arbetslivserfarenhet kan man arbeta både som matinformatör och som cateringkock eller som matlagare i butik samt som säljare med specialisering mot exempelvis matvaror eller matlagning.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Matinformatörer har varierande utbildningsbakgrund.
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning Färskvaror, delikatesser och catering. Motsvarande utbildning kan finnas inom komvux.
Påbyggnadsutbildningar finns inom yrkeshögskolan.
Personliga egenskaper
Matinformatör är ett yrke för dig som är intresserad av att arbeta med restaurang och livsmedel och som tycker om att vistas bland människor.
Visste du att...?
... fram till början på 1900-talet användes både honung och socker flitigt som... medicin. De användes i vården av sjuka både i skolmedicin och inom folklig läkekonst, som t ex vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår.
Källa: Nordiska museet
Länktips
- Gastronomiprogrammet
- instituteofholisticnutrition.com - The Institute of Holistic Nutrition i Kanada
- allergismart.se/
- livsmedelsverket.se

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
28 liknande yrke(n)
- Bagare
- Cafébiträde
- Chokladmästare
- Dietist
- Frukostvärd / värdinna
- Fytoterapeut
- Färdigmatlagare
- Hovmästare
- Hälsoinformatör
- Informatör
- Journalist / Reporter
- Kallskänka
- Kock
- Konditor
- Kostekonom
- Kostrådgivare
- Krögare
- Mathantverkare
- Mathistoriker
- Måltidsekolog
- Måltidsforskare
- Nutritionist
- Resejournalist
- Servitör/Servitris
- Sherryambassadör
- Skribent
- Sommelier
- Storköksbiträde