Storköksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som köksbiträde.
Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben. Jobbet som köksbiträde är ofta stressigt och har ett högt tempot.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Köksbiträden kan bli upplärda på arbetsplatsen, men gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller en motsvarande utbildning från Komvux är en stor merit och kan även ställas som krav för att få arbete.
Passande vidareutbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.
Arbetsplats
En del köksbiträden arbetar dagtid på t ex skolor och förskolor, men på ålderdomshem och sjukhus har man schemalagda arbetstider, där ingår även kvälls- och helgarbete.
Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- Livsmedelsverket
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret