På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Storköksbiträde

Storköksbiträde

Storköksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som köksbiträde.

Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben. Jobbet som köksbiträde är ofta stressigt och har ett högt tempot.

Utbildning

Köksbiträden kan bli upplärda på arbetsplatsen, men gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller en motsvarande utbildning från Komvux är en stor merit och kan även ställas som krav för att få arbete.

Passande vidareutbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

En del köksbiträden arbetar dagtid på t ex skolor och förskolor, men på ålderdomshem och sjukhus har man schemalagda arbetstider, där ingår även kvälls- och helgarbete.

Lilla ordboken

Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.