Restaurangbiträdet har ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många olika yrken inom restaurang och storhushåll.
Dina arbetsuppgifter kan vara att ta emot betalning i kassa, servera, portionera upp mat och plocka disk samt att diska och städa. Du kan också ha enklare uppgifter i köket som att plocka fram och bereda mat, till exempel rensa och skölja. Ibland kan du själv laga till enklare rätter, grilla, göra smörgåsar eller brygga kaffe.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Restaurangbiträden blir oftast upplärda på arbetsplatsen.
Utbildning för arbete inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux. B-körkort kan krävas.
Arbetsplats
Du kan till exempel arbeta på café, snabbmatställen, restauranger, hotell, fartyg, sjukhus eller i skolor.
Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- svensktvin.se
- Livsmedelsverket
- whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret