På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Färdigmatlagare

Färdigmatlagare

Färdigmatlagaren är en livsmedelsarbetare som arbetar med att producera färdiga maträtter som säljs i butik eller levereras till storhushåll av olika slag. Det kan till exempel handla om enportionsrätter som kött med potatis och sås, om fiskgratänger eller förpackningar med kåldolmar. Ett företag som producerar färdigmat kan bestå av flera avdelningar och arbetsuppgifterna kan skifta beroende på var man arbetar och vilka kunskaper man har. Det mesta av arbetet sker utmed produktionslinjer och mycket av tillverkningen är automatiserad. I övervakningsarbetet vid maskinerna ingår till exempel arbete med att fylla på råvaror och material samt att ställa maskinen efter den produkt som tillverkas.

Det finns dock fortfarande manuella arbetsmoment kvar i produktionen. Ett exempel kan vara på köksavdelningen. Där kokas råvarorna och där görs såser och fyllningar efter färdiga recept. I denna del av produktionen är det vanligt att arbete utförs för hand. De olika komponenterna i exempelvis en enportionsrätt går sedan vidare till portioneringen. Portioneringen sker vid olika stationer utmed en linje, en del mat vägs - vilket kan vara ett manuellt moment, medan andra ingredienser doseras av en maskin. När maträtten är färdig sätts locket på automatiskt och portionen fryses in.

Utbildning

Upplärning sker på arbetsplatsen. Vid anställning är det meriterande med någon form av gymnasieutbildning inom livsmedelsområdet. Inom gymnasieskolan finns utbildningar som leder till arbete med livsmedel på Restaurang och livsmedelsprogrammet.

Framtidsutsikter

Tillverkningen av färdigmat har fram till nu varit mindre tekniskt utvecklad än andra delar av livsmedelsindustrin, bland annat beroende på det stora och varierade sortimentet. I dag sker en snabb teknisk utveckling inom området. I en mer automatiserad produktion kan mer färdigmat produceras av färre personer. Trots en ökad efterfrågan på färdigmat är antalet anställda ganska konstant.

Visste du att ...?
Mikrovågsugn uppfanns år 1946 av doktor Percy Spencer, som jobbade på en radarstation. P.Spencer märkte att godiset i hans ficka framför en aktiv radar, smälte och han provade att värma upp andra matvaror med hjälp av en radar, vilket funkade. Han byggde en låda anpassad för detta ändamål, som blev första mikrovågsung någonsin.

Matlagningstävningar
Världens mest prestigefyllda matlagningstävling, som ofta kallas för "VM för kockar", heter Bocuse d´Or. Källa: gastronomisverige.se.

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.