På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Husfru

Husfru

Restauranghusfrun har ansvar för att restauranglokalerna är i ordning och ser prydliga ut. I tjänsten ingår budgetansvar, rekrytera personal, lönerapportering samt att organisera och leda arbetet för disk- och städpersonalen på restaurangen. Som restauranghusfru tar du hand om underhåll av inventarier, blomsterarrangemang och ansvarar för att det finns tillräckligt med glas och porslin, bordsdukar, servetter och ljus. 

En hotellhusfru är arbetsledare för hotellstädarna samt att har budgetansvar, köper in lakan, handdukar och annat material, rekryterar personal, lägger scheman och tar hand om lönerapporteringen. Som hotellhusfru deltar du oftast själv i det löpande arbetet, allt från städning till att se till att lamporna fungerar och aktuell information finns på alla rum. Som hotellhusfru ser du till att rummen blir ordentligt städade i takt med att gästerna lämnar dem, så att nya gäster kan flytta in så fort som möjligt.

På större hotell och restauranger finns en gemensam chefshusfru som har hand om enbart det administrativa arbetet som schemaläggning, budget, rekrytering av personal och inköp. Till sin hjälp kan chefshusfrun ha assistenter och våningshusfruar som är arbetsledare för det löpande arbetet.

Utbildning

Utbildning till husfru finns inom gymnasieskolan på Hotell- och turismprogrammet. Utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan som är eftergymnasial. Även kommunal vuxenutbildning kan ha utbildning inom yrkesområdet.

Arbetsplats

En husfru är arbetsledare på ett hotell, en konferensanläggning eller en större restaurang. Arbetsuppgifterna varierar beroende på var du arbetar och hur stor arbetsplatsen är. Att planera och organisera är en viktig del av arbetet.

Arbetstiderna varierar beroende på var du arbetar, men det är vanligt med schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

Visste du att...?

... i Visby finns det ett litet hotell som har anor från 1200-talet.
Källa: johanmalareshus.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.