På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hotellchef

Hotellchef

Som Hotellchef har man det övergripande ansvaret för driften av verksamheten på hotell inom Reception och Housekeeping. Hotellcheef har budgetansvar och sitter ofta också med i en ledningsgrupp där man bidrar till utvecklingen av hotellet. Hotellchefen rapporterar oftast direkt till hotellets direktör.

Hotellchefer arbetar tillsammans med de ansvariga för respektive avdelning på hotellet för att driva och utveckla verksamheten och medarbetarna och tar en aktiv roll i det lokala försäljnings- och marknadsföringsarbetet.

För att trivas i och lyckas i yrkesrollen som hotellchef behöver man vara en person som tycker mycket om att arbeta med gäster och medarbetare, har utpräglat sinne för service och ser en naturlig koppling mellan ett gott ledarskap, gästfokus och en lönsam affär. Vidare behöver man gilla att leda i förändring och ha viljan att vara med och bidra till att skapa den varma atmosfären och den härliga teamkänslan som gör att hotellet ska vara framgångsrik.

De personliga egenskaper som gör att man blir en bra hotellchef är bland annat en god självinsikt och en positiv grundsyn som smittar av sig och inspirerar andra. Man behöver också ha ett strukturerat arbetssätt och vara en person som naturligt bidrar till ordning och reda både i ditt och omgivningens arbete. Man behöver vara handlingskraftig och lösningsorienterad och tirvas med att snabbt fatta beslut. Man behöver också vara en god kommunikatör som har lätt för att skapa, upprätthålla och utveckla relationer. Det är viktigt att du tycker om att arbeta i en driftsorienterad miljö med högt tempo samt att du uppskattar en blandning av strategiskt och operativt arbete.

Och sist men inte minst behöver en hotellchef ha goda ekonomiska kunskaper och behärska svenska och engelska flytande i tal och skrift. Kunskaper i övriga språk är självklart en stor fördel.

Utbildning

Det är inte strikt reglerat vilken utbildning som krävs, utan hotellchefer kan ha varierande utbildningsbakgrund. Det finns många passande utbildningar både i Sverige och utomlands. I Sverige finns det ett antal utbildningar på högskolenivå och inom yrkeshögskola, som passar för att senare kunna arbeta som hotellchef.
Bra förberedande grundutbildning ges på flera av gymnasieskolans program, men i första hand rekommenderas det att läsa på HT-programmets inriktning Hotell och konferens.

Visste du att...?
På Visby finns det ett hotell beläget i ett hus byggt för ca 800 år sedan, som heter Johan Målares hus. Källa www.johanmalareshus.se.

Länktips
www.svt.se/nyheter/vetenskap - läs artikel "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada".

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.