På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hotellyrken

Hotellyrken

På hotell, värdshus, konferensanläggningar, SPA-anläggningar och B&B ("bed and breakfast") tar man emot gäster, ser till att de får den service de förväntar sig, iordningställer ibland för möten och konferenser och tar hand om våningsservice som städning och bäddning. 

Ett affärsområde som växer allt mer är arrangemang av olika event, som exempelvis mässor, utställningar, konferenser, konserter inklusive arrangemang/event/kalas för olika företag, till exempel kick-off, kundträffar och personalfester.

Det är många olika yrken inom områden våningsservice, försäljning, konferens, mässor & övriga event sam reception som samarbetar för att ge gäster/besökare bra upplevelser under vistelse på anläggningar.

Arbetsmarknad

Det är en stor brist på utbildad och kompetent personal inom besöksnäringen i Sverige (uppgift från maj 2019).

Att tänka på
Att kunna ge personlig service är idag ett av de starkaste konkurrensmedel som finns inom hotellbranschen. Personliga egenskaper som krävs för att trivas med att jobba inom hotell, konferens och turism: man ska kunna sälja tjänster och produkter samt ge kvalitativ service på ett professionellt sätt, vilket förutsätter att vara lyhörd för kundernas önskemål och behov, vara tålmodig, flexibel, tillmötesgående och anamma lösningsfokuserat förhållningssätt.

De "hotellyken" som för närvarande presenteras på framtid.se är:
Concierge
Lifestyle concierge
Hotellstädpersonal
Hotellreceptionist
Nattportier
Frukostvärd/frukostvärdinna
Servitris/servitör - detta för att servitris/servitör arbetar ofta på restauranger som tillhör hotell och serverar även på konferenser, som äger rum på hotell.
Hotel entertainer

Konferensvärd/konferensvärdinna - detta för att konferenser äger ofta rum på hotell och bland hotellpersonal (på större hotell) finns ofta konferenskoordinator anställd som ibland kan kombinera arbetsuppgifter som konferenskoordinator och konferensvärd/konferensvärdinna.

Husfru - som även kan arbeta på andra ställen än hotell.

Hotellmanager
Hotellchef.

Se gärna ocks information om fler yrken, förslagsvis om Guide, Turistinformatör, Museipedagog och om yrken inom Event.

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad;
"Dricks" - en frivillig gåva till vissa arbetare inom servicesektorn (exempelvis bartender eller servitör/servitris på ett café eller på en restaurang, hotellpersonal eller taxiförare) utöver det ordinarie priset, dvs utöver avgiften eller räkningen. Dessa betalningar och deras storlek varierar beroende på vilket land det gäller och inom vilken arbetsmarknadssektor det rör sig om.

Visste du att...?

  • Sverige tar årligen emot ca 5 miljoner turister/besökare. Källa: tillvaxtverket.se .
  • Dorsia hotell i Göteborg är världsberömd för sin maximalistiska stil; det har 38 rum med unik inredning i varje rum, fylld med antikviteter. Källa: dorsia.se .
  • Världens kanske minsta och ett av de mest exotiska hotell finns i Västerås. Det lilla hotellet heter Hackspett och består av ett rum 13 meter upp, bland trädkronorna. Källa: visitvasteras.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.