Turistinformatör
Spela filmen

Turistinformatör

Turistinformatörer ger information till besökare och ofta ingår det i arbetsuppgifterna att bemanna turistbyrån.

Arbetet innebär många kontakter med turister som behöver råd och hjälp med att hitta till diverse besöksmål.

Turistinformatörer behöver ha god lokalkännedom, dvs om den aktuella kommunen och dess omnejd men även mer allmän kännedom om turist-målen i hela Sverige - allt för att kunna guida besökande och ge dem intressanta och personliga tips om det som ännu ej är känt för dem.

Arbetet innebär ofta att även via Internet visa upp utbudet inom områden "uppleva, göra, äta och bo" och också att förmedla broschyrer till valda besöksmål både i närområden och i övriga Sverige.

Vidare innebär arbetet även att svara i telefon och löpande besvara mejl som inkommer.

I början av sin anställning eller i början av varje turistsäsong kan turistinformatörerna behöva delta i utbildningar inom området, bl a genom besök hos företagare inom besöksnäringen.

Utbildning

På gymnasiet rekommenderas inriktning Turims och resor på Hotell- och turismprogrammet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux.

Passande eftergymnasiala utbildningar kan finnas inom yrkeshögskola, folkhögskola och hos privata utbildningsanordnare.

Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift är ett krav, ytterligare språkkunskaper bland annat i tyska och danska är mycket meriterande, gärna utbildning i kombination med erfarenhet av kundservice eller av att ha arbetat inom något serviceyrke.

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som krävs för att trivas i och lyckas med yrkesrollen som turistinformatör är att man gillar högt tempo och har intresse för att marknadsföra och ge personlig service. Som person behöver man vara mycket serviceinriktad, tålmodig, flexibel och vilja och kunna erbjuda ett trevligt kundbemötande.

Övrigt

Möt Jessica, Turistinformatör.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  25 Lediga jobb som turistinformatör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.