På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Turistinformatör Spela filmen

Turistinformatör

Turistinformatörer ger information till turister/besökare och ofta ingår det i arbetsuppgifterna att bemanna turismservicecentra/turismbyrån.

Arbetet innebär många kontakter med turister som behöver råd och hjälp med att hitta till diverse besöksmål.
Turistinformatörer behöver ha god lokalkännedom, dvs om den aktuella kommunen och dess omnejd men även mer allmän kännedom om turist-målen i hela Sverige - allt för att kunna guida turister/besökande och ge dem intressanta och personliga tips om det som ännu ej är känt för dem.

Arbetet innebär ofta att även via Internet visa upp utbudet inom områden "uppleva, göra, äta och bo" och också att förmedla broschyrer till valda besöksmål i närområder och i övriga Sverige.

Vidare innebär arbetet även att svara i telefon och löpande besvara mejl som inkommer via infobox/hemsida.

I början av sin anställning och/eller i början av varje turistsäsång kan turistinformatörerna behöva delta i utbildningar inom området, bl.a. genom besök hos företagare inom besöksnäringen.

Personliga egenskaper
Personliga egenskaper som krävs för att trivas i och lyckas med yrkesrollen som turistinformatör: gillar högt tempo och har intresse för att marknadsföra och ge personlig service. Som person behöver man vara mycket serviceinriktad, tålmodig, flexibel och vilja och kunna erbjuda ett trevligt kundbemötande.

Yrkesporträtt
Möt turistassistent Jessica (en videofilm, längd ca 4 min).

Utbildning

Som minimikravet - gymnasieutbildning (och i första hand inom turism) eller annan likvärdig utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Gärna utbildning i kombination med erfarenhet av kundservice eller av att ha arbetat inom något serviceyrke. 
På gymnasiet rekommenderas i första hand inriktning Turims och resor på Hotell- och turismprogrammet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux.
Passande eftergymnasiala utbildningar kan finnas inom yrkeshögskola, folkhögskola och hos privata utbildningsanordnare.

Kvalifikationer
Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift är ett krav, ytterligare språkkunskaper bland annat i tyska och danska är mycket meriterande.

Visste du att...?
Från 15 juni 2017 är det "fritt fram" att surfa på mobilen inom hela EU, eftersom de så kallade "roamingavgifter" är borta. OBS! kontrollera med din mobiloperatör vad som gäller i just din situation (inom det avtalet som just du har med din mobilopreratör).

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Länktps

15 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.