Parkvärd
Spela filmen

Parkvärd

Som Parkvärd har du en mycket viktig del i arbetet att skapa förutsättningar för att besökare ska få en helhetsupplevelse när de besöker djur- eller nöjespark. Du ser till att besökare får en bra vistelse från att de anländer tills dess att de reser hem. 

Genom att ta hand om besökare med sann entusiasm och glädje kan du överträffa deras förväntningar och få dem att vilja återvända till parken för ännu flera besök.

I arbetsuppgifterna kan ingå att öppna upp parkentréer, finnas tillgänglig för besökare, kunna besvara de frågor som uppstår samt lösa eventuella problem och även parkstädning.

Arbetsuppgifterna med att hålla parken ren innebär arbete med högtryckstvätt, renhållning, skräpplockning, brickplockning, toalettstädning samt städning av personalutrymmen. Arbetet med parkstädning är ofta mycket fritt under eget ansvar och just den del av arbetet består mestadels av ensamarbete. 

Arbetet kan vara fysiskt krävande med flera tunga lyft och du promenerar mycket under en arbetsdag.

I tjänsten som parkvärd ingår även att agera värd vid shower och övriga evenemang som sker i parken.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs, du kan bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega.

Oftast krävs det dock att du har avslutad gymnasieutbildning och det är meriterande om du har studerat pedagogik. Arbetsgivare ser gärna att du har tidigare erfarenhet från kundservice eller servicearbete och att du inte är rädd för att ta sig an även oangenäma städuppgifter. En bra grundutbildning finns på Hotell- och turismprogrammet.

Du måste behärska svenska och engelska flytande. Det är även önskvärt att du har kunskaper i flera språk. Det är meriterande om du har erfarenhet av turism och/eller inom vård- och omsorg sedan innan.

Att du har B-körkort kan ställas som ett krav för att få anställning.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrket parkvärd behöver du vara en person som löser problem och som ser möjligheter snarare än hinder. Eftersom arbetstempot periodvis kan vara högt, är det viktigt att du är flexibel och uthållig. Du bör brinna för god service och ha mycket hög social kompetens. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  172 Lediga jobb som parkvärd

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.