Slussvärd

Slussvärd

Gillar du att vara ute på sommaren, ha mycket med människor att göra och kan och vill ta ansvar, då kan sommarjobbet som slussvakt / slussvärd passa dig mycket bra!

Slussvärd och/eller slussvakt är ofta ett säsongsarbete under sommaren.

Att säsongsarbeta som slussvärd / slussvakt är ett roligt och omväxlande utomhusarbete med unika människomöten varje dag. I arbetet möter man svenska och utländska semesterfirare.

I slussvärdens arbetsuppgifter ingår det att med en sluss förflytta båtar och kanoter mellan sjöar och kanaler med nivåskillnader.

Slussvakten planerar och leder allt jobb vid slussen. Slussvakten sköter också all administration. Som biträde sköter man slussningen, den mekanisk-tekniska delen, tillsammans med slussvakten.

Man möter semesterfirare som vill ta sig förbi en slusstation i sin båt eller kanot. Man möter folk med olika nationaliteter och resmål och deras uppgift blir att göra slussandet till en säker, trevlig och minnesvärd upplevelse.

I sitt uppdrag fungerar slussvärden samtidigt som turistvärd och informatör. I arbetsuppgifterna ingår också att hålla slussområdet välskött och trevligt för besökare.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs, man blir upplärd på arbetsplatsen, ofta erbjuds det även en kort kurs under vilken man bl a  får en grundläggande sjukvårds- och räddningsutbildning samt grunderna i slussning och ofta även lite om sevärdheter i kringliggande områden, för att kunna svara på turisternas frågor.

Kvalifikationer som oftast krävs för att kunna få anställning är att man har fyllt 18 år och att man har pågående eller avslutad gymnasieutbildning. Det är meriterande om man har studerat "teknik" eller i alla fall har erfarenhet eller intresse för teknik.

Arbetsgivare ser gärna att man har tidigare erfarenhet från kundservice eller servicearbete och att man inte är rädd för att ta sig an även oangenäma städuppgifter, vid behov. 

Man måste behärska svenska och engelska flytande. Det är även önskvärt att man har kunskaper i flera språk. Det är meriterande om man har gymnasial utbildning från Hotell- och turismprogrammet, inriktning Turism och resor.

  Att man har B-körkort kan ställas som ett krav för att få anställning , dock är det alltid en stor merit.

  Personliga egenskaper

  Säkerhet och service är två nyckelord, man måste vara mycket säkerhetsmedveten, ansvarstagande och servicevillig. Snabbhet, flexibilitet och problemlösningsförmåga är också viktiga egenskaper i jobbet som slussvakt / slussvärd.

  Visste du att...?

  ... Sverige årligen tar emot ca 5 miljoner turister.

  Visa mer
  Visa mindre

   Få hjälp att hitta rätt utbildning

   Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


   Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

   MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

   Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
   Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
   OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.