På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Slussvärd

Slussvärd

Slussvärd och/eller slussvakt är ofta säsongsarbete (sommarjobb).

Gillar du att vara ute på sommaren, ha mycket med människor att göra och kan och vill ta ansvar, då kan sommarjobbet som slussvakt/slussvärd eller som slussvaktbiträde passa dig mycket bra!

Att säsongsarbeta som slussvärd/slussvakt/slussvaktsbiträde är ett roligt och omväxlande utomhusarbete med unika människomöten varje dag. I arbetet möter man svenska och utländska semesterfirare. Det är därför viktigt att ha mycket goda kunskaper i engelska. Övriga språkkunskaper är mycket meriterande.

Arbetsuppgifter
I slussvärdens arbetsuppgifter ingår det att med en sluss förflytta båtar och kanoter mellan sjöar/kanaler med nivåskillnader.

Slussvakt/slussvärd och slussvaktsbiträde /skillnader och likheter/:
Skillnader
Den huvudsakliga skillnaden mellan slussvaktens och biträdets jobb är att slussvakten planerar och leder allt jobb vid slussen. Slussvakten sköter också all administration. Som biträde sköter man slussningen (den mekanisk-tekniska delen) tillsammans med slussvakten.

Likheter
De möter semesterfirare som vill ta sig förbi en slusstation i sin båt eller kanot. De möter folk från när och fjärran, med olika nationaliteter och resmål och deras uppgift blir att göra slussandet till en säker, trevlig och minnesvärd upplevelse. I sina uppdrag fungerar sluss"folket" samtidigt som ”turistvärdar” och informatörer, ibland också som ”problemlösare” av olika slag.
I arbetsuppgifterna ingår också att hålla slussområdet välskött och trevligt för besökare att komma till.

Personliga egenskaper
Säkerhet och service är två nyckelord; man måste vara mycket säkerhetsmedveten, ansvarstagande och servicevillig. Snabbhet, flexibilitet och problemlösningsförmåga är också viktiga egenskaper i jobbet som slussvakt/slussvärd.

När jobbar man?
Kanalen kan exempelvis vara öppen för seglation från mitten av juni till mitten/slutet av augusti, ex. mellan 12 juni och19 augusti (i princip alla veckordagar mellan  ex. klockan 09.00-19.00). Slussvakter/slussvärdar jobbar under denna period. Vissa slussvakter delar tjänst (t.ex. varannan vecka) medan andra innehar hela tjänsten under hela perioden. Biträden jobbar vanligtvis under högsäsong (från ca 7 juli -till ca 10 augusti) och de jobbar oftst ca.6 timmar/dag, enligt särskilt schema. En dag i veckan är man vanligtvis ledig och detta gäller såväl slussvakter/slussvärdar som slussbiträden.

OBS! Var ute i god tid
Tänk på att söka jobb som slussvärd/slussvakt till nästkommande sommar bör man rätt så tidigt - under hösten; till mitten eller senast slutet av januari brukar ansökningsprocessen redan vara i "full gång" och möjlighet att göra en ny ansökan är då ofta redan stängd. Det är alltså redan under oktober-november som man måste söka jobb till nästkommande sommar.

Till engelska översätts yrkestiteln som lock-keeper. 

Utbildning

Ingen specieII utbiIdning krävs: man bIir uppIärd på arbetspIatsen av chefen/arbetsledaren eller av en mer erfaren koIIega, men ofta erbjuds det, innan ansällning påbörjas, även en kort obligatorisk (ex. tvådagars) kurs under vilken man bl a  får en grundläggande sjukvårds- och räddningsutbildning samt grunderna i slussning och ofta även lite om sevärdheter i kringliggande områden (för att kunna svara på turisternas frågor).

Kvalifikationer som krävs för att kunna få anstäIIning
Allt som oftast stäIIer arbetsgivaren ofta följande krav:
- att man har fyllt 18 år;
- att man har pågående eller avslutad gymnasieutbildning
och det är meriterande om man har studerat "teknik" eller i alla fall har erfarenhet eller intresse för teknik. 
Arbetsgivare ser gärna att man har tidigare erfarenhet från kundservice eIIer servicearbete och att man inte är rädd för att ta sig an även oangenäma städuppgifter, vid behov. 

Man måste behärska svenska och engeIska fIytande. Det är även önskvärt att man har kunskaper i flera språk. Det är meriterande om hen, som söker jobbet som slussvärd/slussvakt, även har erfarenhet av turism och service och/eIIer inom vård- och omsorg. Att man har B-körkort kan stäIIas som ett krav för att få anstäIIning; ställs det inte som ett krav, är det alltid en stor merit.

Visste du att...?
Sverige tar årligen emot ca 5 miljoner turister/besökare.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31.500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.