På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Slussvärd

Slussvärd

Gillar du att vara ute på sommaren, ha mycket med människor att göra och kan och vill ta ansvar, då kan sommarjobbet som slussvakt / slussvärd passa dig mycket bra!

Slussvärd och/eller slussvakt är ofta ett säsongsarbete under sommaren.

Att säsongsarbeta som slussvärd / slussvakt är ett roligt och omväxlande utomhusarbete med unika människomöten varje dag. I arbetet möter man svenska och utländska semesterfirare.

I slussvärdens arbetsuppgifter ingår det att med en sluss förflytta båtar och kanoter mellan sjöar och kanaler med nivåskillnader.

Slussvakten planerar och leder allt jobb vid slussen. Slussvakten sköter också all administration. Som biträde sköter man slussningen, den mekanisk-tekniska delen, tillsammans med slussvakten.

Man möter semesterfirare som vill ta sig förbi en slusstation i sin båt eller kanot. Man möter folk med olika nationaliteter och resmål och deras uppgift blir att göra slussandet till en säker, trevlig och minnesvärd upplevelse.

I sitt uppdrag fungerar slussvärden samtidigt som turistvärd och informatör. I arbetsuppgifterna ingår också att hålla slussområdet välskött och trevligt för besökare.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs, man blir upplärd på arbetsplatsen, ofta erbjuds det även en kort kurs under vilken man bl a  får en grundläggande sjukvårds- och räddningsutbildning samt grunderna i slussning och ofta även lite om sevärdheter i kringliggande områden, för att kunna svara på turisternas frågor.

Kvalifikationer som oftast krävs för att kunna få anställning är att man har fyllt 18 år och att man har pågående eller avslutad gymnasieutbildning. Det är meriterande om man har studerat "teknik" eller i alla fall har erfarenhet eller intresse för teknik.

Arbetsgivare ser gärna att man har tidigare erfarenhet från kundservice eller servicearbete och att man inte är rädd för att ta sig an även oangenäma städuppgifter, vid behov. 

Man måste behärska svenska och engelska flytande. Det är även önskvärt att man har kunskaper i flera språk. Det är meriterande om man har gymnasial utbildning från Hotell- och turismprogrammet, inriktning Turism och resor.

  Att man har B-körkort kan ställas som ett krav för att få anställning , dock är det alltid en stor merit.

  Personliga egenskaper

  Säkerhet och service är två nyckelord, man måste vara mycket säkerhetsmedveten, ansvarstagande och servicevillig. Snabbhet, flexibilitet och problemlösningsförmåga är också viktiga egenskaper i jobbet som slussvakt / slussvärd.

  Visste du att...?

  ... Sverige årligen tar emot ca 5 miljoner turister.

  Länktips

  Visa mer
  Visa mindre

  1 Lediga jobb

  Slussvärd på Strömsholms kanal i Fagersta, Surahammar och Hallstahammar

  Arbetsgivare / Ort: Strömsholms Kanalab / Hallstahammar
  Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
  Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

  Ansök senast 21 March (16 dagar kvar)
  Publicerad: 2021-02-19
  Källa: Arbetsförmedlingen
  VISA MER
  Om jobbet

  Sommarens roligaste jobb finns på Strömsholms kanal som slussvärd!

  Du har värdskapet och ansvarar för slussning till våra kunder som färdas med fritidsbåtar, kanoter och passagerarbåtar med flera. Du får ett stort ansvar och en omfattande introduktionsutbildning. Du arbetar tillsammans med ett slussteam i en vacker kulturmiljö på samma sätt som slussvärdarna gjorde 1795.


  Strömsholms kanal är invigd 1795 och har verkat och haft öppet som vattenled i 226 år. Kanalen är sedan 1990 ett industrikulturminne, vilket innebär att vi varsamt och med hantverksmässiga metoder renoverar slussar, byggnader precis som man gjorde förr.


  Farleden är 11 mil lång och går från Mälaren i söder till Smedjebacken i norr. Kanalen sammanbinds av Kolbäcksån och 14 sjöar, den grävda delen är ca 11km och där finns 26 slussar och dess vackra kulturmiljöer.


  Din huvudarbetsuppgift kommer att vara slussning och du kommer att berätta om kanalen för besökare både på vatten och land.

  När vi inte har slussning gör vi olika former av försköning av slussmiljöerna som sly-, park- och fastighetsskötsel och ser till att slussmiljöerna är städade och attraktiva att besöka och vistas i.

  I år söker vi även dig som gillar teater och skådespel, då vissa slussturer kan innehålla historiska möten som du som slussvärd gestaltar. Även engelska kan vara aktuellt att uttrycka sig i.

  Även andra sysslor längs kanalen kan bli aktuellt.


  Våra team arbetar både i Fagersta-, Surahammar- och i Hallstahammars kommuner.


  Du är vårt viktiga ansikte utåt för Strömsholms kanal, så vi lägger stor vikt vid att du är serviceinriktad, flexibel och har ett utåtriktat sätt. Vi ser också att du är noggrann, då du ansvarar för att följa anvisningar för slussning samt säkerheten under slussningar. Du har daglig kontakt med turister både till sjöss och till lands under dina arbetspass. Internutbildning under cirka 2 dagar ingår i arbetet.


  Vi ser att du är minst 18 år fyllda och har körkort. Du har god fysik och är simkunnig med minst 200 meter. Har du vana från sjöliv, är historiskt och tekniskt intresserad är det meriterande. Du gillar också att arbeta utomhus i alla väder!


  Välkommen med din ansökan!

  Sista ansökningsdag är 210321. Du kan maila till [email protected] eller skicka till Strömsholms kanal AB, Box 29, 734 24 Hallstahammar. Bifoga ditt CV och personliga brev där du berättar varför du vill arbeta hos oss och varför vi ska välja just dig.

  Har du frågor ring gärna 0220-10011 eller 0703781121 och prata med Carina Janzon.

  Arbetsgivare
  Strömsholms Kanalab
  73421 Hallstahammar
  Hemsida: stromsholmskanal.se
  Ansökan
  Ansök senast 21 March (16 dagar kvar)

  Ansök via mejl
  [email protected]
  VISA MINDRE
  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.