På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Evenemangspersonal

Evenemangspersonal

Evenemangspersonal har omväxlande arbetsuppgifter: allt från välkomna gäster/turister/besökare, visa vägen, svara på frågorna, dirigera bilar till och från parkeringsplatser, registrera utställare, spinna sockervadd, flippa burgare och hålla rent och fräscht både inom- och utomhus, stå i kassa, kontrollera biljetter till att flytta på diverse föremål som t.ex bord, tält och utrustning av olika slag, hantera hoppborg, ställa upp och montera ner tält och bära skyltar. 

Evenemangspersonal arbetar på festivaler, kulturkalas, konserter och diverse andra "event" eller "evenemang" som kan t.ex vara utomhusteaterföreställningar, tivoli, cirkus eller loppisar.

För att trivas i och lyckas med yrkesrollen som evenemangspersonal behöver man vara en "lagspelare" som gillar att ha många kontakter med många olika människor under en och samma arbetspass och som förstår att gästernas upplevelse är "hela grejen". Personliga egenskaper som efterfrågas är: en utåtriktad och glad person med driv som är sugen på att jobba i högt tempo, som är flexibel och inte drar sig för att ta egna initiativ och som ser vad behöver göras och hjälper till där det behövs.

Se även information i yrkespresentationerna Eventkoordinator, EventteknikerGuideTuristinformatörExtrajobbare, SommarjobbareScenarbetare och Allt-i-allo.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs men arbetsgivare kan välja att endast anställa personer som har fyllt 18 år och är studerande på gymnasiet /som extrajobb och/eller som sommarjobb/ eller personer som redan har gymnasial utbildning "i bagaget". Vidare kan andra krav ställas, som t.ex att man har körkort och kan, förutom svenska och engelska, även andra språk, i första hand "stora svenska turistspråk" som tyska och danska.

Evenemangsvärd/publikvärd börjar ofta som volontär (arbetar ideellt). Som en i gänget blir du en viktig del i olika evenemang. Du gör en meningsfull insats samtidigt som du får nya kunskaper, erfarenheter och kontakter/referenser/vitsord som du senare kan använda för att få anställning.

Rökförbud på hållplatser & perronger
En ny lag förbjuder att röka tobaksprodukter och e-cigaretter på alla hållplatser och perronger i Sverige. Lagen gäller från och med 1 juli 2019. Källa: folkhalsomyndigheten.se/ny-lag-om-tobak-och-liknande-produkter

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.