Publikvärd

Publikvärd

Publikvärdar ansvarar för att upprätthålla ordning under olika evenemang, som kan vara konserter, festivaler eller idrottsmatcher. Att vara en publikvärd är ofta ett deltids- eller extrajobb, den vanligaste anställningsform är att du får arbeta timmar vid behov. Det är svårt att försörja sig endast genom att arbeta som publikvärd.

Beroende på vilket evenemang som du är publikvärd på, kan arbetsuppgifter variera. Du kan ansvara för allt från att kontrollera biljetter, släppa in publik, vara parkeringsvärd, visa vägen till utgångar, till matställen och toaletter eller att svara på frågor. Publikvärdar samarbetar vid behov även med poliser, ordningsvakter och med medicinsk personal. 

Arbetet som publikvärd kan periodvis vara ganska krävande och frustrerande, men är samtidigt väldigt roligt och givande, det ger dig en bra möjlighet att utvecklas som person.

Som publikvärd arbetar du självständigt, men på större evenemang är du ofta del av ett team. Tänk på att detta är ett arbete som innebär mycket jobb på på kvällar och helger vid behov. 

Utbildning

Du bör vara 18 år fyllda, ostraffad och drogfri. Publikvärdar kan kontrolleras t ex av Länsstyrelsen, vanligtvis en gång per år.

Kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift efterfrågas, kunskaper i flera språk är meriterande. Andra fördelar är att du har B-körkort och har genomgått HLR-utbildning för att kunna ge kan ge första hjälpen.

Personliga egenskaper

Som publikvärd behöver du vara servicemedveten, ha ett säkerhetstänk och kunna arbeta i stressiga miljöer. Du behöver vara ärlig, empatisk och trygg i dig själv, och tycka det är roligt att arbeta med olika sorters människor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  123 Lediga jobb som publikvärd

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.