På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Publikvärd

Publikvärd

Publikvärdar ansvarar för att upprätthålla ordning under olika evenemang, som kan vara konserter, festivaler eller idrottsmatcher. Att vara en publikvärd är ofta ett deltids- eller extrajobb; den vanligaste anställningsform är "timmar vid behov". Det är mycket svårt att försörja sig endast genom att arbeta som publikvärd.

Arbetsuppgifter
Beroende på vilket evenemang som man är publikvärd på, kan arbetsuppgifter innehålla att kontrollera biljetter /släppa in publik/; anvisa var man kan parkera bilar; anvisa till var man får röka; visa vägen till utgångar, till matställena mm., svara på diverse frågor; kunna lugna ner besökare/gäster om det uppstår konflikter samt kalla på hjälp vid behov, t.ex om någon har skadat sig eller om slagsmål uppstår. 
Publikvärdar samarbetar med poliser och ordningsvakter och med medicinsk personal, om med.personal tillkallas.

Personliga egenskaper
Publikvärdar behöver ha hög säkerhetstänk och servicemedvetenhet samt kunna prestera bra även under fysisk och psykisk press. Man behöver vara ärlig, empatisk och trygg i sig själv, ha ett bra självförtroende och tycka det är roligt att arbeta med olika sorters människor.
Arbetet som publikvärd kan periodvis visa sig vara ganska krävande och frustrerande, men är samtidigt väldigt roligt och givande; det ger dig en bra möjlighet att utvecklas som person.

Publikvärdar kan behöva utföra varierande uppgifter, därför är det bra om man är flexibel och lättlärd.
En publikvärd samarbetar nästan alltid "i grupp" med andra publikvärdar och med många olika yrkeskategorier, för övrigt - därför är det nödvändigt att kunna jobba bra i grupp, dvs vara en bra "lagspelare".

Anställningsvillkor
Man arbetar ofta på kvällar och helger och anställningen är allt som oftast behovsanpassad med timlön.
 
Kvalifikationer
18 år fyllda, ostraffad och drogfri. Publikvärdar kan kontrolleras t.ex av Länsstyrelsen, vanligtvis en gång per år.
En god fysik och hälsa krävs. Kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift på hög nivå, helst flytande. Kunskaper i flera språk är starkt meriterande. Att man innehar körkort och kan ge första hjälpen (har genomgått HLR-utbildning) kan ställas som krav; ställs inte det som krav, är det i så fall stora meriter.

Rökförbud på hållplatser & perronger
En ny lag förbjuder att röka tobaksprodukter och e-cigaretter på alla hållplatser och perronger i Sverige. Lagen gäller från och med 1 juli 2019. Källa: folkhalsomyndigheten.se/ny-lag-om-tobak-och-liknande-produkter

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.