Garderobiären har ansvar för gästernas utekläder, väskor, paraplyer och ibland också för andra föremål som t.ex barnvagnar, samt för iordninghållandet av garderobslokalen. Även ansvar för kassan kan också ingå i arbetsuppgifterna.
I garderobiärens yrkesroll ingår även att bemöta gästerna/besökare med ett gott intryck och ett leende, då det oftast garderobiären de möter först.
Det är få garderobiärer som jobbar på heltid, utan de flesta har det som ett extrajobb vid sidan av en annan sysselsättning.
Att tänka på
- Man behöver (oftast) vara minst 18 år gammal; detta för att få lov att jobba på "obekväma arbetstider" (som sena kvällar, nätter och storhelger) och kunna ha ansvar för värdesaker.
- Periodvis kan jobbet vara stressigt och konflikter kan uppstå. Du måste därför kunna hålla dig lugn och komma med konstruktiva lösningar även under tidspress.
- Anställningsformen för garderobiärer är oftast behovsanställningar (man jobbar ofta enstaka arbetsdagar när eventen äger rum).

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Ingen speciell utbildning krävs, utan man brukar få kort utbildning/introduktion på arbetsplatsen (av chefen eller av en mer erfaren kollega). Erfarenhet från liknande arbetsuppgifter eller från att ha jobbat inom något serviceyrke är meriterande. Allmän gymnasiekompetens samt att kunna kommunicera på flera språk än svenska (i första hand på engelska) kan ställas som ett krav för att kunna bli anställd. Att ha förmågan att kommunicera på flera språk är mycket meriterande.
Personliga egenskaper
Eftersom du blir "ansikte utåt" till gäster/besökare är det viktigt att du är trevlig, glad, ordningssam, aktiv, pålitlig och tycker om att ge service. Du bör trivas med både att jobba självständigt men också med att samarbeta i team.
Arbetsplats
Restauranger, konferensanläggningar, mässor och på diverse olika event där garderob-service erbjuds.
Visste du att... ?
Yrkesnamnet Garderobiär brukar oversättas till engelska som Cloakroom Attendant eller Wardrobe Attendant.
Garderobiären på scen
I Andreas T Olssons hyllade monolog "Kulturbärarna", som hade premiär på Oscarsteatern, fick publiken en unik inblick i garderoben under en pågående teaterföreställning. Här mötte åskådarna en pratsjuk garderobiär som använde de inhängda kläderna för att spela upp en alldeles egen föreställning, där han gestaltade en rad sorglustiga karaktärer från kulturens värld.Föreställningen synliggjorde de ofta osynliga krafter som ingick i kulturens ekosystem.
Garderobiären i "Kulturbärarna" visade sig vara en grandios besserwisser som hade hittat oväntade sätt att göra sig oumbärlig. Genom denna karaktär lyftes garderobiäryrket fram som en viktig del av teaterupplevelsen, där de inte bara hängde jackor utan också bidrog till att skapa en atmosfär och interagera med publiken på ett unikt sätt.

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret