Kassabiträde, kassapersonal
Spela filmen

Kassabiträde, kassapersonal

Som kassabiträde arbetar du främst i kassan med att registrera kundernas köp och ta betalt. Varorna är märkta med streckkoder som läses av i kassan. En del butiker har postservice och då innebär arbetet som kassapersonal även att ta emot och lämna ut brev och paket samt sälja frimärken. Kassapersonalen tar också hand om returer. Andra arbetsuppgifter som ingår kan vara att hålla ordning runt kassaområdet och i butiken samt fylla på varor på hyllorna. 

Som kassabiträde är du ofta en del av ett arbetslag, där alla butiksanställda tillsammans har ett ansvar för arbetsuppgifterna. En person blir ofta ansvarig för en varugrupp och ser till att allt som gäller till exempel grönsaker, mejerivaror, sportartiklar eller kläder är i ordning. Ofta arbetar kassapersonal en del av sin arbetstid som kassabiträde och övrig tid som butiksbiträde

En ny trend är att butiker och affärsskedjor anställer studerande, på eftergymnasiala utbildningar, som timanställda, behovsanställda eller på deltid, t.ex med schemalagd arbetstid och ofta på kvällar och under helger. Särskilda krav kan ställas, t.ex att den studerande har minst ett år av sina studier på högskolenivå kvar, studerar halvtid eller studerar ekonomi.

Utbildning

Du kan bli upplärd på arbetsplatsen i samband med eller direkt efter anställningen. För att få anställning ställs ofta kravet på gymnasiekompetens och helst ska du ha läst på Handels- och administrations- eller på Ekonomiprogrammet, inriktning ekonomi på gymnasiet eller att du har motsvarande utbildning från vuxenutbildningen.

Någon form av erfarenhet från kassaarbete eller från andra serviceyrken som inneburit många personliga kontakter med kunder är mycket meriterande.

Visste du att...?

... Handeln står för 11% av jobben, tillväxten och välfärdens finansiering i Sverige.
Källa: svenskhandel.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4438 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.