På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kassabiträde, kassapersonal Spela filmen

Kassabiträde, kassapersonal

Som kassabiträde arbetar man främst i kassan, där registrerar butikssäljaren kundernas köp och tar betalt. Varorna är märkta med streckkoder som läses av i den datoriserade kassan. En del butiker har postservice. Det handlar om att ta emot och lämna ut brev och paket samt sälja frimärken.

Kassapersonal tar också ofta hand om returer. Andra arbetsuppgifter som t.ex att hålla ordning runt kassaområde och i butik samt fylla på varor på hyllorna i butiken, ingår ofta i arbetsuppgifterna.

Som kassabiträde är man ofta en del av ett arbetslag, där alla butiksanställda tillsammans har ett ansvar för arbetsuppgifterna. En person blir ofta ansvarig för en varugrupp och ser till att allt som gäller till exempel grönsaker, mejerivaror, sportartiklar eller kläder är i ordning. Ofta arbetar en del av sin arbetstid som kassabiträde och övrig tid som butiksbiträde

En ny trend är att butiker och affärsskedjor anställer studerande, på eftergymnasiala utbildningar, som timanställda, behovsanställda eller på deltid, t.ex med schemalagd arbetstid och ofta på kvällar och under helger. Mycket specifika krav kan ställas, t.ex att den studerande har minst ett år av sina studier på högskolenivå kvar och att man studerar på minst halvtid eller att man studerar ekonomi.

Utbildning

Man kan bli upplärd på arbetsplatsen i samband med eller direkt efter anställningen. För att få anställning ställs ofta kravet på gymnasiekompetens och helst ska man ha läst på Handels- och administrations- eller på Ekonomiprogrammet, inriktning Ekonomi på gymnasiet eller att man har motsvarande utbildning från vuxenutbildningen.

Någon form av eftergymnasial utbildning, helst inom handel eller ekonomi, är mycket meriterande liksom erfarenhet från kassaarbete eller från serviceyrken, där man har många personliga kontakter med kunder.

Visste du att...?

... Handeln står för 11% av jobben, tillväxten och välfärdens finansiering i Sverige.
Källa: svenskhandel.se

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.