På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Säljare
Spela filmen

Säljare

Säljare är ett samlingsnamn för ett stort antal yrken som sysslar med någon form av försäljning. För alla säljare är förmågan att få kontakt med människor och få dem att känna förtroende en nödvändig egenskap. För dig som dessutom gärna planerar ditt arbete självständigt och kan ta ansvar, kanske säljaryrket är något att fundera på.

Gemensamt för alla säljjobb är att du bekväm med att ta kontakt med människor och bra på att lyssna på vad kunden verkligen behöver och önskar sig. Eftersom arbetet ofta är självständigt måste du vara beredd att ta stort ansvar för alla led i försäljningen.

Som säljare ska du ha god kännedom om ditt företags och konkurrenternas varor och tjänster. Du arbeta med att följa utvecklingen inom dina varu- och branschområden. Du studerar också kundernas köpvanor för att hitta vägar till bättre försäljning.

Utbildning

Det finns inte några strikta generella krav i Sverige på vilken utbildning du måste ha för att få lov att jobba som säljare. Varje arbetsgivare får fritt bestämma vilken utbildning som är tillräcklig, nödvändig eller önskvärd.
Elevhistoria: möt Alex Karlsson.

Yrkesporträtt
Möt företagssäljaren Frans.
Möt säljledaren Lina.

Visste du att... ?

  • Cirka en kvarts miljon personer arbetar i Sverige inom detaljhandeln.
  • En person med sälj-kompetens kan bl a arbeta som Demand supply planner, dvs i en yrkesroll där du kopplar samman kunskap om kunderna och om den kommersiella verksamheten med logistik och IT-lösningar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.