På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Säljare Spela filmen

Säljare

Säljare är ett samlingsnamn för ett stort antal yrken som sysslar med någon form av försäljning. Exempel på olika säljaryrken är annonssäljarebåtsäljarebilförsäljare, telefonförsäljaresäljare hos grossist, teknisk säljare, telefonförsäljare, bilförsäljare, butikssäljare ("säljare över disk"), företagssäljare, mediasäljare, resesäljare, reservdelssäljare, exportsäljare, B2B säljare ("business-to-business"), säIjare på SystemboIaget, internationell säljare, säljcoach och säljchef.

Även fastighetsmäklare och fastighetsmäklarassistenter är i många och mycket "säljare"; de hjälper till att sälja /och ibland också hjälper till att köpa/ fastigheter.

Och marknadsförare och influenser är också i mångt och mycket - en sort säljare.

För alla säljare är förmågan att få kontakt med människor och få dem att känna förtroende en nödvändig egenskap. För dig som dessutom gärna planerar ditt arbete självständigt och kan ta ansvar, kanske säljaryrket är något att fundera på.

Gemensamt för alla säljjobb är att du måste vara bra på att ta kontakt med människor och på att lyssna på vad kunden verkligen behöver och önskar sig.
Eftersom arbetet ofta är självständigt måste du vara beredd att ta stort ansvar för alla led i försäljningen. Som säljare ska du ha god kännedom om ditt företags och konkurrenternas varor och tjänster. Du måste följa utvecklingen inom dina varu- och branschområden. Du studerar också kundernas köpvanor för att hitta vägar till bättre försäljning.

Lön
Eventsäljare hade 2016 medellön på ca 22500 kr/månad. Källa: Svenskt Näringsliv.

Yrkesporträtt
Möt företagssäljaren Frans.
Möt säljledaren Lina.

Visste du att...?

  • Cirka en kvarts miljon personer arbetar i Sverige inom detaljhandeln.
  • En person med sälj-kompetens kan bl a arbeta som Demand supply planner, dvs i en yrkesroll där man kopplar samman kunskap om kunderna och om den kommersiella verksamheten med logistik och IT-lösningar.

Länktips

39 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.