Auktionist

Auktionist

Som auktionist arbetar du med försäljning och köp via budgivning under en begränsad tid, där den som bjuder högst får köpa varan. Det finns auktioner där endast en viss kategori produkter bjuds ut till försäljning, som exemelvis smycken, båtar, bilar, möbler eller viner. 

Traditionella slagauktioner bedrivs i Sverige bland annat av Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare. Christie's och Sotheby's är exempel på stora internationella auktionshus. 

Nätauktioner (webbauktioner) har idag blivit mycket populära. Köp och försäljning på en nätauktion sker via internet, men reglerna är oftast samma som vid traditionella auktioner. Vid en traditionell auktion är det arbetstiteln utropare som används och som klubbar igenom försäljningar.

Utbildning

Utbildning inom konsthistoria är en fördel, men inget absolut krav. En gymnasial utbildning, från ett valfritt gymnasieprogram eller motsvarande utbildning från en folkhögskola eller från Komvux, i kombination med rätt arbetslivserfarenhet kan ge möjlighet att få jobb som auktionist.

På gymnasiet rekommenderas i första hand läsa på Estetiska programmet eller på Humanistiska programmets inriktning Kultur.

Den utbildning som minimum behövs för att kunna arbeta som specialist på auktionshus är konstvetenskap och/eller föremålsantikvariskt program. Du bör även ha erfarenhet av någon form av försäljning. Sedan får du lära dig själva auktionskunskapen, värdering mm på arbetsplatsen.

Personliga egenskaper

Som auktionist, utropare, behöver du vara en social person som på ett bra sätt kan hantera oväntade situationer. Om det handlar om traditionella slagaktioner behöver du också ha en stark röst och ett mycket tydligt uttal. 

Arbetsplats

Auktionister arbetar på auktionsfirmor och auktionshus.

Lilla ordboken

Numismatik - härstammar från grekiskans nomaisma, som på svenska betyder "mynt" = läran om mynt, sedlar, polletter och medaljer.

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.