Auktionsintendent

Auktionsintendent

Intendent på ett auktionshus kan jobba med många olika arbetsuppgifter - uppsökande, värderingar, bygger upp visningar. Arbetstitlar varierar, ex kan man kallas för "intendent specialauktioner".

Utbildning

Utbildning inom konsthistoria krävs oftast, men även annan akademisk utbildning i kombination med rätt arbetslivserfarenhet kan ge möjlighet att få jobb som auktionsintendent.

Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program, ex. på Estetiska programmet eller på Humanistiska programmet, inriktning Kultur.

Det finns inte någon specifik utbildning, utan det är mer ”learning by doning".

För att bli Specialist på auktionshus behövs konstvetenskap, som är en kandidatexamen, och/eller föremålsantikvariskt program.

Man ser gärna att personen även arbetat med någon form av försäljning.

Framtidsutsikter

En möjlig karriärmöjlighet för en auktionsintendent är att kunna avancera till försteintendent och sedan kanske också till chefsintendent.

Arbetsplats

Man kan arbeta som egenföretagare eller anställd på ett auktionshus.

Lilla ordboken

Proviniens - en nedskriven trovärdig historia som följer med föremålet, t.ex kan det handla om text på baksidan av foto, eller en lapp påklistrad på baksidan av en möbel, som förklara ursprung och föremålets historia.

Hängning - placering av föremål i visningssalen med syfte att framhäva föremålens egenskaper. Vid bra hängning märker man inte hängningen utan ser i första hand föremålen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  13 Lediga jobb som auktionsintendent

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.