På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Auktionsintendent

Auktionsintendent

Intendent på ett auktionshus kan jobba med många olika arbetsuppgifter - uppsökande, värderingar, bygger upp visningar. Arbetstitlar varierar, ex kan man kallas för "intendent specialauktioner".

Utbildning

Utbildning inom konsthistoria krävs oftast, men även annan akademisk utbildning i kombination med rätt arbetslivserfarenhet kan ge möjlighet att få jobb som auktionsintendent.
Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program, ex. på Estetiska programmet eller på Humanistiska programmet, inriktning Kultur.

Allmänt om utbildningar till "auktionsyrken"
Enkelt uttryckt, kan man säga att det inte finns någon specifik utbildning, utan det är mer ”learning by doning".
Beroende på om man är egenföretagare eller anställd på ett auktionshus, ställer det ju olika krav. Och om man tänker på "formell utbildning", bäst är, enligt vissa sakkunniga, att sätta samman enskilda högskolekurser i konst, historia, ekonomi etc.

För att bli Specialist på auktionshus
Den utbildning som minimum behövs för att kunna arbeta som specialist på auktionshus är konstvetenskap (kandidatexamen) och/eller föremålsantikvariskt program. Man ser gärna att personen även arbetat med någon form av försäljning. Sedan får man lära sig på arbetsplatsen, efter det att man blev anställd, själva auktionskunskapen, värdering mm.

Karriär
En möjlig karriärmöjlighet för en auktonsintendent är att på sikt kunna avancera till försteintendent och sedan kanske också till chefsintendent.

Övrigt

Lilla ordboken
Proviniens - en nedskriven trovärdig historia som följer med föremålet; t.ex kan det handla om text på baksidan av foto, eller en lapp påklistrad på baksidan av en möbel, som förklara ursprung och föremålets historia.

Hängning - placering av föremål i visningssalen med syfte att framhäva föremålens egenskaper (vid bra hängning märker man inte hängningen utan ser i första hand föremålen).

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Goda råd är dyra :)

  • Råd vid hantering av silverbestick: bind dem inte ihop med gummi-snuddar, därför att märken som kan uppstå går inte att få bort.
  • Vid hantering av antika eller dyra moderna konstföremål, som exempelvis tavlor och möbler - tejpa inte ihop de eventuella sprickor/skador samt tejpa inte ngt., som t.ex lappar på föremålen; detta pga att när tejpen sen tas bort, finns det risk att delar av färg eller förgyllning följer bort med tejpen.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.