På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Fastighetsmäklare Spela filmen

Fastighetsmäklare

En fastighetsmäklare förmedlar kommersiella fastigheter, villor, fritidshus, bostadsrätter och tomträtter. Fastighetsmäklarens uppgift är att förmedla kontakter mellan köpare och säljare. Man sköter förhandlingarna mellan parterna och upprättar kontrakt, när parterna kommit överens.

Som fastighetsmäklare ska man ge parterna de råd och upplysningar de behöver för att kunna genomföra affären. Fastighetsmäklaren kontrollerar till exempel ägarförhållanden, inteckningar, tar fram en skriftlig beskrivning av fastigheten samt beräknar köparens boendekostnader.

I mäklaruppdraget ingår även att annonsera efter köpare samt att visa objektet för intresserade. Man kan också få i uppdrag att hitta en viss fastighet eller bostadsrätt som en kund är intresserad av att köpa.

Fastighetsmäklare kan också vara specialiserade på en viss marknad. Att sälja fritidshus i Sverige till utländska köpare eller förmedla köp av semesterbostäder i utlandet åt svenskar är några exempel på vad en fastighetsmäklare kan vara inriktad på. Fastighetsmäklare kan vara anställd vid fastighetsmäklarbyrå eller vara egen företagare.

Utbildning

Utbildning finns på Fastighetsmäklarprogrammet vid bland annat högskolorna i Gävle, Malmö och Trollhättan.

Högskolan i Karlstad har programmet Fastighetsekonomi (tre år) som ger behörighet som fastighetsmäklare. På Luleå tekniska universitet finns 2-årigt fastighetsmäklarprogrammet. KTH i Haninge utanför Stockholm ges utbildningen Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling.

Studerandeporträtt
Möt Emma A., som läser på fastighetsmäklarprogrammet.

En annan väg att gå är genom att läsa fristående högskolekurser och på det sättet att sätta ihop en egen utbildning. Om vilka kurser man behöver läsa för att bli godkänd som fastighetsmäklare kan du läsa på fragasyv.se

Karriär och arbetsplatser

En utbildad fastighetsmäklare har möjlighet till arbete både inom mäklarföretag och inom närstående branscher som t.ex fastighetsbolag, försäkringsbolag och banker.

Arbetsvillkor
För mäklare i Stockholm består uppskattningsvis 80% av arbetet av telefonförsäljning, att i ett tidigt skede försöka komma ut till kund för att få till en kostnadsfri värdering.

Många jobbar "på provision"
Mäklarsamfundets uppgifter tyder på att endast 12% av landets mäklare år 2011 hade en kombination av fast lön och provision och resten - endast provisionsbaserad lön.
År 2019 gäller 100% provisionsbaserade anställningar - för Sveriges största mäklarbyråer.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det blir hård konkurrens om jobben som fastighetsmäklare under de närmaste tio åren eftersom antalet sålda fastigheter förväntas minska samt att det är många som utbildas till yrket.

Övrigt

Yrket Fastighetsmäklare hör i Sverige till de så kallade "Reglerade yrken".

Lilla ordboken
EPC - en förkortning som står för European Professional Card (Europeiska Yrkeskortet). 

Länktips

13 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.