Banktjänsteman

Banktjänsteman

Är du intresserad av ekonomi och vill använda dina kunskaper i kontakter med människor kan yrket banktjänsteman / finanstjänsteman vara någonting för dig.

Det finns en mängd olika arbetsuppgifter du kan arbeta med. Att göra analyser och ge ekonomiska råd till privatpersoner eller företag är några. Försäljning av en rad specialiserade produkter är också ett viktigt inslag i arbetsuppgifterna.

På en mindre bank, till exempel ett lokalt bankkontor, möter banktjänstemannen både privatkunder och företagskunder. Det krävs olika lösningar för olika kunder beroende på kundens behov, krav och ekonomiska situation. På större arbetsplatser kan arbetet bli mer specialiserat.

Kunderna vill ha svar på frågor om olika slags konton, tjänster som banken erbjuder, råd och vägledning om standardiserade produkter som pensionssparande och sparande i fonder.

Genom Internet- och telefonbank och datasvar klarar kunderna alltmer sina vardagliga transaktioner på egen hand. Bankerna hanterar kontanter i allt mindre utsträckning. I telefonbaserad kundtjänst kan kunderna få service per telefon.

Ekonomisk rådgivning är ett växande arbetsområde. Kunderna träffar banktjänstemannen vanligtvis vid förbokade möten. De kan vara både privatpersoner, företag och föreningar.

Utbildning

För arbete som banktjänsteman krävs minst gymnasium med ekonomisk inriktning eller motsvarande utbildning.

Det blir ett allt vanligare krav att man ska ha högskoleutbildning inom förslagsvis ekonomi, juridik eller data.

Eftersom de enklare arbetsuppgifterna allt mer försvinner på grund av datorisering ställs det också allt högre krav för att få anställning. Språkkunskaper är en bra merit.

Bra grundutbildning ges på gymnasiets Ekonomiprogrammet.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att vara fortsatt hård konkurrens om jobben som banktjänsteman under det närmaste fem-tio åren. Det är många som läser gymnasiala och eftergymnasiala ekonomutbildningar och det är många som kan söka de lediga jobben som banktjänstemän.

Arbetsplats

Arbetsplatsen är en bank eller ett finansföretag. Arbetsuppgifterna är ofta likvärdiga i de olika verksamheterna. Skillnaderna beror mer på vilken specialisering du har och vilken nivå du arbetar på.

Övrigt

Sveriges Riksbank är världens äldsta centralbank. 
Källa: Riksbanken

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.