På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ekonomiassistent

Ekonomiassistent

Att man är assistent betyder att man assisterar, dvs biträder eller ger service till en eller flera personer, t.ex en chef eller till en hel avdelning med handläggare eller försäljare. Men samtidigt kan man som ekonomiassistent också ha ansvar för egna arbetsuppgifter och projekt.

Arbetsuppgifter för en ekonomiassistent kan variera mycket, beroende på vilken arbetsplats man arbetar på men allt som oftast arbetar ekonomiassistenter med siffror och beräkningar på olika sätt, med löneadministration, företagets bokföring och med skattefrågor. 

Beroende på vilken arbetsplats det är och bland annat beroende på arbetsplatsens storlek, varierar ekonomiassistentens arbetsuppgifter kraftigt. På vissa arbetsplatser arbetar ekonomiassistenter enbart med bokföring eller enbart med skattefrågor och på andra - med lite av varje.

Utbildning

Tidigare var det mycket vanligt att ekonomiassistenter endast hade gymnasial utbildning (ofta med ekonomisk inriktning), men idag är ekonomiassistent ett ganska vanligt första jobb för dig med eftergymnasial utbildning (högskoleutbildning eller yrkeshögskoleutbildning) inom ekonomi. Genom att vidareutbildas i rollen som ekonomiassistent och bredda de egna kunskaperna ökar möjligheterna för den som vill byta arbetsplats.

Det är av största vikt att man som vill arbeta som ekonomiassistent har mycket goda datakunskaper och i de dataprogram som används exempelvis vid bokföring, löneutbetalningar mm. Med språkkunskaper och utbildning i beteendevetenskap och/eller i personal- och lönefrågor samt utbildning och kunskaper inom redovisning ökar din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. 

För ekonomiassistenter som vill ta ett större ansvar på arbetsplatsen kan utbildningar i ledarskap och/eller projektledning vara lämpliga och man kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller satsa på en kortare ledarskapskurs (där man fokuserar på exempelvis konflikthantering eller på coachande ledarskapsfrågor).

Viktiga egenskaper för den, som vill arbeta som ekonomiassistent är noggrannhet, stresstålighet, initiativförmåga, mycket god samarbetsförmåga, siffersinne och att man tycker att det är lätt och roligt att ha med siffror att göra.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingen råder det hård konkurrens om tjänsterna som ekonomiassistent både på kort och på lång sikt.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat, ca 87 % av yrkesverksamma är kvinnor (SCB från mars 2017).

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad

Renovräkning - vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en bostadsrenovering.
Källa: sprakochfolkminnen.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.