På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Privatekonom

Privatekonom

Privatekonom är en ekonom som specialiserar sig på privatekonomi.

Privatekonomi kallas den del av ekonomin som behandlar privatpersoners inkomster, utgifter, tillgångar, skulder och dylikt.

Ofta är den största delen i en privatpersons utgifter - bostadskostnaden. En direkt bostadskostnad utgörs av hyran och indirekt bostadskostnad utgörs av ränta på bostadslånen. Sedan tillkommer det transportkostnader samt kostnader för mat, kläder och andra förbrukningsvaror.

På intäktssidanför privatpersoner finns det lön för arbete, avkastning av kapital samt olika former av utbetalningar/bidrag, exempelvis utbetalningar från A-kassan och pension.

Många personer upplever att privatekonomin är svårt och de har inte alltid full koll på de olika utgiftsposterna. Vissa utgifter, som t.ex vad det kostar att gå på bio eller köpa nya skor har de flesta av oss koll på, men hur mycket pengar lägger man per månad på sin bil, är det långt ifrån alla som vet.

Hur mycket det t.ex kostar, per månad, att ha en hund eller en katt är det inte alla djurägare som har koll på. En privatekonom är expert på dessa frågor och kan hjälpa till att på ett strukturerat sätt få bättre koll på privatekonomin.

Privatekonomer kan arbeta som budgetrådgivare, ge råd i skuldsaneringsfrågor eller undervisa i ekonomi, bl a på gymnasiet.

Utbildning

Många privatekonomer är i grunden civilekonomer eller har kandidatexamen i ekonomi (3årig högskole/universitetsutbildning på heltid).
På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning från Ekonomiprogrammets inriktning Ekonomi.

Yrkesporträtt

Möt Robert, en chefsekonom på en bank.

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

Visste du att... ?

Rekordmånga svenskar (cirka 11.000 personer, vilket är dubbelt så många som för fem år tidigare) beviljades skuldsanering under 2018. De vanligaste orsaker till att hamna i stora skulder är skillsmässor, sjukdomar, arbetslöshet och konkurser. Källa: Kronofogden.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.