Privatekonom

Privatekonom

Privatekonom är en ekonom som specialiserar sig på privatekonomi.

Ofta är bostadskostnaden den största delen i en privatpersons utgifter. En direkt bostadskostnad utgörs av hyran och indirekt bostadskostnad utgörs av ränta på bostadslånen. Sedan tillkommer det transportkostnader samt kostnader för mat, kläder och andra förbrukningsvaror.

På intäktssidan för privatpersoner finns det lön för arbete, avkastning av kapital samt olika former av utbetalningar/bidrag, exempelvis utbetalningar från A-kassan och pension.

Många personer upplever att privatekonomin är svårt och de har inte alltid full koll på de olika utgiftsposterna. Vissa utgifter, som t ex vad det kostar att gå på bio eller köpa nya skor har de flesta av oss koll på, men hur mycket pengar lägger man per månad på sin bil, är det långt ifrån alla som vet.

Hur mycket det, per månad, kostar att ha en hund eller en katt är det inte alla djurägare som har koll på. Som privatekonom är du expert på dessa frågor och kan hjälpa till att på ett strukturerat sätt få bättre koll på privatekonomin.

Privatekonomer kan arbeta som budgetrådgivare, ge råd i skuldsaneringsfrågor eller undervisa i ekonomi, bl a på gymnasiet.

Utbildning

Många privatekonomer är i grunden civilekonomer eller har kandidatexamen i ekonomi, 3-årig högskole-/universitetsutbildning på heltid.

På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning från Ekonomiprogrammets inriktning Ekonomi.

Övrigt

Möt Robert, Chefsekonomen som drömmer om kakor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  621 Lediga jobb som privatekonom

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.