På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Budgetrådgivare

Budgetrådgivare

Budgetrådgivare hjälper privatpersoner och/eller företag och organisationer att sätta upp budget som är ändamålsenlig, realistisk och hållbar.

Förutom kunskaper i ekonomi behöver budgetrådgivare även ha stor människokännedom och kunskaper/färdigheter i marknadsföring och presentationsteknik för att kunna presentera sina budgetförslag på så sätt att de skulle accepteras.

Utmaningen ligger i att kombinera "torrt sifferpussel" med pedagogisk skicklighet och kreativitet, logiskt tänkande med "säljande" förhållningssätt och förmågan att skapa och upprätthålla goda relationer.

Budgetrådgivare kan vara anställd inom kommuner och på olika företag och organisationer, men kan också vara egenföretagare/entreprenör.

Utbildningsbakgrund hos budgetrådgivare kan variera, men ofta har man någon form av eftergymnasial utbildning med ekonomisk och/eller pedagogisk inriktning.

Yrkesporträtt

Möt Robert, en chefsekonom på en bank.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom olika skolformer. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på ekonomiprogrammet. Relevanta utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas bl.a inom yrkeshögskolan.

Visste du att...?

Rekordmånga svenskar (cirka 11.000 personer, vilket är dubbelt så många som för fem år tidigare) beviljades skuldsanering under 2018. De vanligaste orsaker till att hamna i stora skulder är skillsmässor, sjukdomar, arbetslöshet och konkurser. Källa: Kronofogden.se

 

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad

Renovräkning - vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en bostadsrenovering.
Källa: sprakochfolkminnen.se

Länktips

  • kpa.se - "Ta makten över din pension"
  • foi.se - Totalförsvarets hemsida "Näringslivet efterfragar kunskap och kontakt" (5 mars 2018)
  • ifn.se - Institutet för Näringslivsforskning
  • e-resident.gov.ee - Estonia (Estland) is the first country to offer e-Residency, a government-issued digital ID available to anyone in the world
  • statenssc.se - Statens servicecenter är en myndighet som samordnar de övergripande behoven och skapar volymfördelar och kostnadseffektivitet inom den svenska statsförvaltningen
  • fritidsbanken.se - låna sport- och fritidsutrustning, då sparar du både på miljön och din egen plånbok
  • youtube.com/watch - Så fungerar pensionen (video, längd 1 min 14 sek)
  • prisbasbelopp 2019
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.