Budgetrådgivare

Budgetrådgivare

Budgetrådgivare hjälper privatpersoner och/eller företag och organisationer att sätta upp budget som är ändamålsenlig, realistisk och hållbar.

Förutom kunskaper i ekonomi behöver budgetrådgivare även ha stor människokännedom och kunskaper/färdigheter i marknadsföring och presentationsteknik för att kunna presentera sina budgetförslag på så sätt att de skulle accepteras.

Utmaningen ligger i att kombinera "torrt sifferpussel" med pedagogisk skicklighet och kreativitet, logiskt tänkande med "säljande" förhållningssätt och förmågan att skapa och upprätthålla goda relationer.

Möt Robert, Chefsekonomen som drömmer om kakor.

Utbildning

Utbildningsbakgrund hos budgetrådgivare kan variera, men ofta har man någon form av eftergymnasial utbildning med ekonomisk och/eller pedagogisk inriktning.

Lämpliga utbildningar kan finnas inom olika skolformer. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på ekonomiprogrammet. Relevanta utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas bl.a inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Budgetrådgivare kan vara anställd inom kommuner och på olika företag och organisationer, men kan också vara egenföretagare/entreprenör.

Övrigt

Cirka 11.000 personer beviljades skuldsanering under 2018. De vanligaste orsaker till att hamna i stora skulder är skilsmässor, sjukdomar, arbetslöshet och konkurser.
Källa: Kronofogden.se

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.

Renovräkning - vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en bostadsrenovering.
Källa: sprakochfolkminnen.se

Länktips

  • kpa.se - "Ta makten över din pension"
  • foi.se - Totalförsvarets hemsida
  • ifn.se - Institutet för Näringslivsforskning
  • e-resident.gov.ee - Estonia (Estland) is the first country to offer e-Residency, a government-issued digital ID available to anyone in the world
  • Statens servicecenter är en myndighet som samordnar de övergripande behoven och skapar volymfördelar och kostnadseffektivitet inom den svenska statsförvaltningen
  • fritidsbanken.se - låna sport- och fritidsutrustning
  • youtube.com/ - Så fungerar pensionen, video
Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.