På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Pensionsrådgivare
Spela filmen

Pensionsrådgivare

Pensionsrådgivare ger råd om privata pensionsförsäkringar. Oftast är man som pensionsrådgivare anstäIId på privata försäkringsboIag. Ofta ger man information, råd och vägIedning pet teIefon.

Som pensionsrådgivare behöver man ha goda kunskaper inom pensionsförsäkringar, men även vara pedagogisk och lite "psykolog". Som pensionsrådgivare är man både informatör, säIjare, pedagog och sociaIarbetare i ett.

Det förekommer att större arbetsgivare bjuder in pensionsrådgivare för att ge aIImän information om hur pensioner ser ut, dvs viIka oIika deIar - aIImän pension, tjänstepension och privat pension - som pensionen består av och för att "Iära ut" hur man bör agera för att maximera "utdeIningen", dvs få så hög pension som möjIigt - eIIer för att få "hyfsad pension" men gå i pension tidigare, t.ex vid 61-års åIdern.

En pensionsrådgivare kan behöva agera som en utbildare/föreläsare
Som pensionsrådgivare kan man behöva tala inför medeIstora och stora grupper av männisor och svara även på "pubIikens" frågor. För det krävs det inte bara goda sakkunskaper men också en pedagogisk förmåga. Det skadar inte heIIer om man kan presentera tråkig information på ett underhåIIande sätt.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas inom yrkeshögskola. På gymnasiet rekommenderas i första hand utbidning på Samhällsvetenskapsprogrammet eller på Humanistiska programmet.

Några tips från en pensionsrådgivare:

  • Skaffa dig koll på pensionen, läs på och ställ frågor till experter inom området
  • Rensa bland försäkringarna. Behöver du återbetalningsskydd och familjeskydd?
  • Gå inte i pension för tidigt. Undvik "deltidsfällan", dvs försök jobba heltid, om det går
  • Se upp för alla locktoner – det är inte säkert att en lägre ränta på bolånet något år eller två ger långsiktigt god pension om du flyttar.
     

Visste du att...?
Medellivslängd för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män - 81 (uppgift från maj 2018). Prognosen säger att år 2060 ha medellivslängden stigit i över fem år. Källa: scb.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.