Försäkringsförmedlare

Försäkringsförmedlare

En försäkringsförmedlare utgår från den enskilde kundens behov, jämför försäkringar och ger råd om vilka försäkringar som är bäst utifrån kundens förutsättningar.

För att försäkringsförmedlaren ska kunna bistå kunden med råd, behöver förmedlaren en fullmakt. Fullmakten innebär bland annat att förmedlaren får information om kundens försäkringsinnehav från försäkringsbolagen. Tillsammans med kunden går förmedlaren sedan igenom kundens situation, analyserar försäkringsbehovet och upprättar ett avtal om uppdraget.

Efter att ha tagit in offerter från olika försäkringsbolag och förhandlat om priser och villkor presenterar förmedlaren ett skräddarsytt urval av försäkringslösningar för kunden. Förmedlaren kan få uppdrag som gäller en enskild försäkring, men det kan också handla om löpande skötsel av hela kundens försäkringsinnehav. 

En försäkringsförmedlare ger ofta råd inom flera olika typer av försäkringar, till exempel liv-, pensions- och sakförsäkringar. Inom vissa försäkringsområden kan förmedlaren ha avtal med många olika försäkringsbolag. Då görs en opartisk analys utifrån kundens behov. Samma förmedlare kan också förmedla försäkringar inom områden där förmedlaren endast har avtal med ett enda försäkringsbolag, men är skyldig att informera kunden om detta.

En del förmedlare har dessutom tillstånd att förmedla och ge råd om fondandelar.

Utbildning

Finansinspektionen bestämmer vilka kunskaper som krävs av en försäkringsförmedlare. Kunskaperna ska vara testade. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att anställda förmedlare uppfyller Finansinspektionens krav. Krav på akademisk utbildning blir allt vanligare. Det finns försäkringsutbildningar inom både högskola och Yrkeshögskolan

En utbildning inom ekonomi eller juridik kan vara en god grund. Det är också värdefullt med en kombination, såsom exempelvis ingenjörsutbildning påbyggd med företagsekonomiska kurser eller tvärtom. Många försäkringsförmedlare har tidigare arbetat på försäkringsbolag som säljare eller inom kundtjänst.

Arbetsplats

Försäkringsförmedlare arbetar på små eller stora försäkringsförmedlarföretag, men kan också vara egenföretagare. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

18 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.