På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Löneexpert
Spela filmen

Löneexpert

Som löneexpert kan man vara anställd i ett enskilt företag eller som specialist i ett företag som enbart arbetar med outsourcing inom Lön. Huvudområdena för löneexperter är arbetsrätt och löneadministration men det förväntas av löneexperter att de även har omfattande kunskaper i ekonomi, data/IT och försäkringar.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som löneexpert. Relevanta utbildningar kan finnas inom högskola/universitet och inom yrkeshögskolan.

Visste du att...?

År 2017 var den genomsnittliga månadslönen i Sverige 33.700 kronor/månad. Den genomsnittliga månadslönen för män var 35.700 kr och för kvinnor -  31.700 kr. Källa: Medlingsinstitutet

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

Human Resources (förkortas HR) - kallas hanteringen av ett företags eller en organisatons mänskliga resurser, hur företag och organisationer arbetar operativt och strategiskt med sin personal och sin organisation.

Karensavdrag 
Karensavdrag ersätter från 1 januari 2019 "karensdag" vid sjukdom. För mer information - forsakringskassan.se

Länktips

  • soundcloud.com/snsinfo - Podcast (ca 1,5 tim) om individuell lönesättning
  • svensktnaringsliv.se - info om löner och löneformer
  • loneforhandling.se – tips vid löneförhandling om ingångslön
  • scb.se. - info på SCB's hemsida om att medellön och medianlön är inte samma sak och att det i Sverige oftast är medellönen som ligger högre upp och därför kan ge en alltför optimistisk bild på hur de faktiska förhållandena för lönebildningen inom ett viss yrke är.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.