På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Lönekonsult

Lönekonsult

En lönekonsult besitter specialistkunskap inom löneområdet och tar därför ett helhetsansvar för interna verksamheters eller externa kunders lönearbete.

Yrkesporträtt

Möt lönekonsulten Elisabeth

Utbildning

Utbildning till lönekonsult finns bland annat inom Yrkeshögskola.

Efter utbildningen kan man arbeta på en löneavdelning eller i en konsultroll på ett tjänsteföretag. En snabb utveckling av yrkesrollen har fört med sig nya sätt att arbeta och ökade krav på kunskaper.

Kärnkompetensen för en lönekonsult är löneberäkning men yrkesrollen innehåller mycket mer och ofta krävs självständigt arbete med stort ansvar och en rådgivande funktion mot de övriga medarbetare inom organisationen.

Övrigt

Sedan år 2013 kan man bli auktoriserad lönekonsult. Auktoriseringen som utförs av branschföreningen SRF-konsulterna, ger en yrkesidentitet som professionell lönekonsult. Med en yrkeshögskoleexamen till lönespecialist och 4-års yrkeserfarenhet kan man ansöka om auktorisation. För mer information var god se www.srfkonsult.se

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

Visste du att...?

... 2016 var medellönen för en man i Sverige ca 34.100 kr/månad.
Källa: www.scb.se

Länktips

  • soundcloud.com/snsinfo - Podcast (ca 1,5 tim) om individuell lönesättning
  • www.svensktnaringsliv.se - info om löner och löneformer
  • www.scb.se. - info på SCB`s hemsida om att medellön och medianlön är inte samma sak och att det i Sverige oftast medellönen som ligger högre upp och kan därför ge en alltför optimistisk bild på hur de faktiska förhållandena för lönebildningen inom ett viss yrke är.

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.