På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lönekonsult

Lönekonsult

En lönekonsult besitter specialistkunskap inom löneområdet och tar därför ett helhetsansvar för interna verksamheters eller externa kunders lönearbete.
Som lönekonsult är du en viktig del i lönarbete på ett företag eller inom en organisation. Dina arbetsuppgifter består oftast i att bland annat ge råd och stöd till företagets-/organisationens medarbetare, chefer och personalredogörare samt informera och i vissa fall även utbilda. Du administrerar löner och har ofta även ett driftansvar, det vill säga ansvarar för att de kontinuerliga lönekörningar blir gjorda i tid och på rätt sätt.

En snabb utveckling av yrkesrollen har fört med sig nya sätt att arbeta och ökade krav på kunskaper.

På vissa arbetsplatser ingår följande arbetsuppgifter: svara på frågor från kunder och från de anställda på både lön- och HR-relaterade frågor; kundansvar, vilket innebär kontinuerlig dialog och att delta i många möten; arbeta konsultativt och rådgivande, både till kund men även till sina kollegor; ansvara för och genomföra lönekörningar; göra tolkningar av kollektivavtal, personalpolicys och hantera reseräkningar; arbeta aktivt för att vidareutveckla företagets-/organisationens sätt att arbeta med löne- och personalfrågor.

Yrkesporträtt

Möt lönekonsulten Elisabeth

Utbildning

Utbildning till lönekonsult finns bland annat inom Yrkeshögskola. Yrket är i Sverige icke-reglerat, och det är därför arbetsgivare som bestämmer vilken utbildning som krävs eller önskas. Som lägst brukar det krävas gymnasieutbildning (med inriktning ekonomi/administration).

Efter utbildningen kan man arbeta på en löneavdelning eller i en konsultroll på ett tjänsteföretag.

Kärnkompetensen för en lönekonsult är löneberäkning men yrkesrollen innehåller mycket mer och ofta krävs självständigt arbete med stort ansvar och en rådgivande funktion mot de övriga medarbetare inom organisationen.

Övrigt

Sedan år 2013 kan man bli auktoriserad lönekonsult. Auktoriseringen som utförs av branschföreningen SRF-konsulterna, ger en yrkesidentitet som professionell lönekonsult. Med en yrkeshögskoleexamen till lönespecialist och 4-års yrkeserfarenhet kan man ansöka om auktorisation. För mer information var god se srfkonsult.se

Lilla ordboken

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

Karensavdrag 
Karensavdrag ersätter från 1 januari 2019 "karensdag" vid sjukdom. För mer information - forsakringskassan.se

Visste du att...?

År 2017 var den genomsnittliga månadslönen i Sverige 33.700 kronor/månad. Den genomsnittliga månadslönen för män var 35.700 kr och för kvinnor -  31.700 kr. Källa: Medlingsinstitutet

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.