En skatterevisor kommer i kontakt med alla slags företag - från den lilla kvartersbutiken till det stora internationella företaget med bolag i många länder. Utöver att granska siffror är revisionsarbete i högsta grad ett arbete som innebär samarbete i olika arbetsgrupper.
I en revision granskar revisorn ett företags redovisning och förvaltning, det vill säga hur ledningen styr verksamheten. Med hjälp av den information som framgår i redovisningen och i andra ekonomiska rapporter bedömer revisorn om företagets ekonomi är god och om verksamheten bedrivs effektivt. Att undersöka om det finns fungerande interna kontrollsystem ingår också i arbetet.
Revisorn ger också råd om vad som bör förbättras inför ett nytt verksamhetsår. Iakttagelser och bedömningar sammanfattas i en granskningsrapport. Revisionsarbetet avslutas med en revisionsberättelse.
Revisorer kan fungera som rådgivare inom andra områden än redovisning och skatt. Revisorn som har erfarenhet från många olika företag och branscher kan vara rådgivare när affärssystem eller nya rapporteringsstrukturer tas i bruk. Andra vanliga uppgifter är att hjälpa till med deklarationer och affärsutredningar, exempelvis värdering i samband med att ett företag ska överlåtas.
Att ge råd om vilken företagsform som är bäst när ett företag ska etablera sig kan också ingå i arbetet. Revisorn måste dock alltid beakta sitt oberoende innan man accepterar uppdrag som rådgivare. En revisor är förhindrad att lämna annat än revisionsnära rådgivning till en revisionskund.
Att arbeta som revisor innebär att man är ute på uppdrag en stor del av arbetstiden. Därför måste man vara flexibel och kunna hantera olika situationer.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Akademisk utbildning med ekonomisk inriktning krävs. För att kunna bli auktoriserad revisor ställs det särskilda krav. Läs mer om de olika kraven på revisorsinspektionen.se.
På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på Ekonomiprogrammet (EK), inriktning ekonomi. Men även andra gymnasiala utbildningar, t ex Handels- och administrationsprogrammet (HA), kan vara en bra grund om man vill fortsätta utbilda sig till revisor.
Länktips
- ifn.se - Institutet för Näringslivsforskning
- svensktnäringsliv.se - Om löner och löneformer
- soundcloud.com - Podcast "Sverige och EU:s bankunion"
- ung.lo.se
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret