Riskkapitalist

Riskkapitalist

Riskkapitalbranschen lockar med höga löner. Många tror att man, som riskkapitalist, kan jobba mindre och tjäna bättre jämfört med att jobba på en konsultfirma eller på en investeringsbank.

Arbetstempot på investmentbankerna, som länge varit många ekonomernas förstahandsval efter examen, är extremt högt uppskruvat och arbetsveckor på över hundra arbetstimmar är mer eller mindre standard.

Man lär sig mycket på en investeringsbank, men ibland handlar en hel del om att knappa excelark och göra powerpoint-presentationer och andra kontorsgöromål, för vilka man ej behöver ha högskoleutbildning.

Ekonomistuderande som vill snabba på karriär som riskkapitalister, brukar söka sommarjobb på investeringsbankerna redan under sin ekonomiutbildning och efter examen kan ibland få jobb på bankens riskkapitalavdelning.

Det är en kombination av spännande arbetsuppgifter och potentiellt höga ersättningar som lockar till riskkapitalbranschen.

I ett riskkapitalbolag kombinerar man på ett sätt det bästa från konsult- och bankvärlden. Man får jobba i nära samarbete med företagsledningar och praktiskt implementera det man annars bara kan föreslå som konsult.

Den övervägande delen av ersättningen är beroende av att man skapar värde i de företag man investerar i och det kan gå upp och ner, under vissa perioder tjänar man mer och under andra perioder mindre pengar.

Utbildning

Ekonomiutbildning på högskolenivå krävs, helst med inriktning på finansiell ekonomi.

Kandidatexamen i ekonomi, som är 3 års heltidsstudier eller Civilekonomexamen, som är 4 år på heltid, är de vanligaste utbildningar för riskkapitalisterna.

Arbetsplats

Riskkapitalister kan arbeta inom många olika branschen och hos många olika arbetsgivare, inklusive konsultfirmorna och investmentbankerna. De kan också bli entreprenörer/egenföretagare och inte sällan blir även internetentreprenörer. De kan också arbeta inom riskkapitalbolag.

En ekonom som vill få jobb som Riskkapitalist brukar ofta välja inriktning finansiell ekonomi och börjar efter examen arbeta på någon investmentbank, ofta utomlands. Efter några år på investmentbankerna söker man jobb hos riskkapitalbolagen.

Som relativt nyanställd hos någon av de svenska riskkapitalfirmorna ligger lönen kring 50 000 kronor per månad och bonusen kan bli ungefär lika hög under vissa år, men den stora uppsidan ligger egentligen i de delägarskap i de olika fonderna som kan bli verklighet för en mycket duktig medarbetare. Delägarna i riskkapitalbolagen kan ibland tjäna mångmiljonbelopp, t.ex när investeringarna i portföljbolagen realiseras.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.