På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kronofogde
Spela filmen

Kronofogde

Som kronofogde har du ett självständigt och ansvarsfullt juridiskt arbete. Du kan till exempel arbeta i den direkta indrivningsverksamheten eller ha specialuppgifter och arbeta med försäljning av fast egendom eller med tillsynen av konkurser. Arbetet innebär många kontakter med privatpersoner, företag och andra myndigheter.

Kronofogdemyndighetens huvuduppgift är att se till att företag och privatpersoner betalar sina skulder. Det kan gälla allt från obetalda skatter till obetalda hyror eller mobiltelefonräkningar. 

För mer information se kronofogden.se - Kronofogdemyndigheten förkortas ofta tiII KFM.

Utbildning

För att bli antagen som Kronofogdeaspirant måste man först skaffa sig Juristexamen. Andra krav är att man är svensk medborgare, har B-körkort samt är notariemeriterad (eller har erfarenhet som anses vara likvärdig). Under det första året får kronofogdeaspiranten intern utbildning som omfattar 45 veckor varvad teori och praktik.

Notariemeriteringen innebär att under två år tjänstgöra vid en tingsrätt eller förvaltningsrätt. Ett halvår av tjänstgöringstiden kan ibland ske vid åklagar- eller kronofogdemyndighet, Skatteverket eller eventuellt någon annan myndighet. Konkurrensen om notarietjänsterna gör att det krävs höga betyg från juristutbildningen för att bli antagen.

Visste du att... ?

Rekordmånga svenskar (cirka 11.000 personer, vilket är dubbelt så många som för fem år tidigare) beviljades skuldsanering under 2018. De vanligaste orsaker till att hamna i stora skulder är skillsmässor, sjukdomar, arbetslöshet och konkurser. Källa: Kronofogden.se

Lilla ordboken

Renovräkning - vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en bostadsrenovering.
Källa: sprakochfolkminnen.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.