En delgivare har ansvar för att delge juridiska dokument till personer som är involverade i rättsfall, och se till att dokumentationen når rätt mottagare. Detta är en central roll inom juridiska processer med målet att säkerställa att alla inblandade parter får nödvändig information för en rättvis process.
Delgivare kallas också för en delgivningsman. I arbetsuppgifterna ingår att aktivt söka upp den person eller det företag (i form av företagsrepresentanter) som ska delges för att personligen överlämna de juridiska dokumenten och säkra en kvittens för överlämningen.
För att lyckas med sina uppdrag kan delgivare behöva använda sig av folkbokföringsadresser, söka upp arbetsplatser eller använda andra metoder för att hitta vägen till mottagarna. Efter varje slutfört uppdrag rapporterar och dokumenterar delgivare överlämnandet av de juridiska dokument eller andra handlingar. Rapportering och dokumentering görs oftast i delgivningsfirmas digitala plattform.
Att tänka på i arbetet som delgivningsperson:
- Som delgivare är man oftast behovsanställd och jobbar på "timmar" vid behov och en stor del av arbetet kan ske på kvällar och helger, vilket gör att det passar även som ett extrajobb.
- Det är Länsstyrelsen som gör bedömningar om delgivarnas lämplighet; för att bli godkänd behöver man uppfylla ett antal krav, se information på lansstyrelsen.se
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Man får utbildning i början av sin anställning. För att kunna bli anställd brukar fullständig gymnasiekompetens samt B-körkort ställas som kraven. Även tillgång till egen bil ställs ofta som ett krav. Språkkunskaper i andra språk än svenska och engelska ses som meriterande liksom tidigare erfarenhet från att ha arbetat i inkasso- eller säkerhetsbranschen.
En relevant bakgrund inom juridik eller samhällsvetenskap kan vara fördelaktig, även tidigare arbete inom tingsrätt, Kronofogden eller som jurist är ofta meriterande.
Det är viktigt att ha god förståelse för de lagar och regler som rör delgivning, samt hur man hanterar olika situationer som kan uppstå under processen.
Personliga egenskaper
Du har mycket bra kommunikationsförmåga, är lugn och stabil, känner dig trygg i möten med nya människor och är ansvarstagande i självständigt arbete.
Arbetsplats
Delgivningspersoner arbetar främst inom rättsväsendet, men de kan också finnas på andra platser där det behövs delgivning av juridiska handlingar. Här är några exempel på arbetsplatser där delgivningspersoner kan finnas:
Tingsrätter: Delgivningspersoner är ofta anställda vid tingsrätter och ansvarar för att delge handlingar i rättsfall.
Kronofogden: På Kronofogden arbetar delgivningspersoner med att delge betalningsförelägganden och andra juridiska dokument.
Polismyndigheten: Delgivning kan även ske inom polisen, särskilt i samband med utredningar eller rättsliga åtgärder.
Privata företag: Vissa privata företag erbjuder delgivningstjänster och anställer delgivningspersoner för att hantera delgivning av juridiska dokument.
Advokatbyråer: Advokatbyråer kan också ha delgivningspersoner som en del av sina tjänster för att säkerställa att juridiska dokument delges korrekt.
Delgivningspersoner har en viktig roll i att säkerställa att parter i rättsprocesser får ta del av viktiga handlingar på ett korrekt och lagenligt sätt.
Visste du att...?
Yrket "delgivningsman" översätts oftast till engelska som process server.
Länktips
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret