Domare
Spela filmen

Domare

Domare arbetar med många olika frågor. Allt från ekonomiska tvister till att besluta om fängelsestraff. Du arbetar självständigt och under eget ansvar inom många rättsområden.

Som domare vid en allmän domstol, tingsrätt, hovrätt eller högsta domstolen, dömer du i mål som gäller tvister eller brott.

Vid en förvaltningsdomstol, som börjar med förvaltningsrätt, sedan kammarrätt och slutligen högre förvaltningsrätt, har du bland annat hand om mål som rör skatter, socialförsäkringar och sociala mål, till exempel att omhänderta missbrukare för vård.

En domare kan även arbeta vid specialdomstolar, till exempel arbetsdomstolen och marknadsdomstolen.

Domaren läser in och förbereder de mål som ska komma upp i rätten. I tvistemål är målet att få parter som tvistar att förlikas i en så kallad muntlig förberedande förhandling. Man ska komma överens och få fram ett avtal som parterna kan enas om så att målet inte behöver avgöras i en huvudförhandling.

Vid förhandling i rätten kan du antingen vara ensam domare eller en av flera domare. Oftast sitter även politiskt valda nämndemän med i domstolen. Den domare som är ordförande leder förhandlingen. Under förhandlingarna hör rätten vad parterna, vittnen och experter, har att säga och skriftlig bevisning läggs fram.

Utbildning

För att kunna jobba som Domare måste du vara utbildad jurist.

Räknar du in juristutbildningen tar det ca 10 år tills du kan bli domare. För att få domaranställningar, som rådman eller hovrättsråd / kammarrättsråd, måste du arbeta ytterligare ett antal år som assessor. I så fall tar det längre tid än 10 år på eftergymnasial nivå innan du få sin domaranställning.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det blir fortsatt balans mellan utbud och efterfrågan på jurister både under det närmaste året och på fem till tio års sikt. Jurister har under många år haft en mycket stabil arbetsmarknad och den förväntas fortsätta att vara så även framöver.

Personliga egenskaper

Ledaregenskaper, samarbetsförmåga och god språkbehandling är viktigt.

Arbetsplats

En domare arbetar antingen vid en allmän domstol eller vid en förvaltningsdomstol.

Övrigt

De lagfarna domare som arbetar vid domstolar kan ha många olika titlar. Några av dem är:

  • Rådman - domare i tingsrätt / förvaltningsrätt
  • Chefsrådman - rådman som är chef för en avdelning på en tingsrätt / förvaltningsrätt
  • Lagman - chef för tingsrätt / förvaltningsrätt
  • Hovrätts- / kammarrättsråd - domare i hovrätt / kammarrätt
  • Hovrätts- / kammarrättslagman - domare som är chef för en avdelning på en hovrätt / kammarrätt
  • Hovrätts- / kammarrättspresident - chef för hovrätt / kammarrätt
  • Justitieråd - domare i Högsta domstolen / Högsta förvaltningsdomstolen

Det finns också fiskal eller assessor som inte är ordinarie domare i domstolarna samt notarier. I den dömande verksamheten deltar även nämndemän.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    3 Lediga jobb som domare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.