Fiskal är ett av juristyrken/domstolsyrken.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att få jobb som Fiskal i Sverige måste man i grunden vara jurist.
Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.
En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.
Efter att ha läst på juristprogrammet i 4,5 år och tagit juristexamen kan man ansöka man om att bli anställd som notarie, oftast i en tingsrätt eller förvaltningsrätt. Som notarie får man arbeta med lite enklare arbetsuppgifter i domstolen under två år. När notarietiden är slut kan man sedan söka anställning som Fiskal.
En Fiskal får döma i enklare mål, men är fortfarande under utbildning. Som Fiskal arbetar man i tre år. Efter dessa tre år kan man ansöka om att bli adjungerad ledamot i en hovrätt eller kammarrätt.
När man har arbetat ytterligare ett år som adjungerad ledamot anses man vara färdigutbildad och kallas då för assessor. Som assessor kan man söka vissa domartjänster.
Övrigt
De lagfarna domare som arbetar vid domstolar kan ha många olika titlar. Några av dem är:
- Rådman - domare i tingsrätt / förvaltningsrätt
- Chefsrådman - rådman som är chef för en avdelning på en tingsrätt / förvaltningsrätt
- Lagman - chef för tingsrätt / förvaltningsrätt
- Hovrätts- / kammarrättsråd - domare i hovrätt / kammarrätt
- Hovrätts- / kammarrättslagman - domare som är chef för en avdelning på en hovrätt / kammarrätt
- Hovrätts- / kammarrättspresident - chef för hovrätt / kammarrätt
- Justitieråd - domare i Högsta domstolen / Högsta förvaltningsdomstolen
Det finns också fiskal eller assessor som inte är ordinarie domare i domstolarna samt notarier. I den dömande verksamheten deltar även nämndemän.