På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Åklagare
Spela filmen

Åklagare

Som åklagare har du tre huvuduppgifter. Tillsammans med polisen utreder du brott, beslutar om att åtala eller inte åtala den som är misstänkt för brottet och uppträder inför domstol.

Genom förundersökningen försöker du få fram vem som kan misstänkas ha gjort brottet och om det finns tillräckliga bevis för förundersökning. Är det mer komplicerade fall är det du som åklagare som leder förundersökningen. Som undersökningsledare avgör du vilka misstankar som ska utredas närmare och hur utredningen ska göras. Du ska ta hänsyn till alla omständigheter, både det som talar för den misstänkte och det som talar mot honom. Om det är särskilt svårbedömda bevisfrågor kan du själv delta i förhören tillsammans med polisen.

När brottsutredningen (förundersökningen) är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol. Är det ett mindre allvarligt brott och den misstänkte erkänner kan åklagaren själv döma till böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång i domstolen.

De flesta åklagare arbetar med alla slags brottmål men det finns åklagare som är specialiserade på till exempel ekonomiska brott eller relationsbrott. Arbetstitel som en åklagare kan ha är ex. kammaråklagare.

Yrkesporträtt
Möt chefsåklagare Patrik.

Utbildning

Åklagare i Sverige är i grunden - Jurister.
Om man uppfyller de formella kraven: jur.kandexamen eller juristexamen, tingsmeritering (vilket betyder att man har genomgått notarietjänstgöring vid tingsrätt eller förvaltningsrätt) och om man är svensk medborgare, kan man söka till Åklagarmyndighetens aspirantutbildning.
Juristexamen får man i Sverige i slutet av juristprogrammet som är en heltidsutbildning på högskolenivå á 4,5 år (9 terminer).

Lön
Som nyanställd inom åklagaryrket anställs man som åklagaraspirant med i dagsläget en lön på 31500 per månad (löneuppgift från februari 2016) under en 9 månaders provanställning.

Som assitentåklagare är man under utbildning och har en månadslön under första året på 33500 kr och andra året på 35500 kr (löneuppgift från februari 2016). Medellönen för åklagaraspiranter inom statlig sektor ligger på ca 31 500 kr (uppgift från mars 2016).
Som nyutnämnd kammaråklagare ligger riktlönen på 40000 kr per månad (löneuppgift från febr 2016).

Mer om utbildning till Åklagare läs på aklagare.se

Juristutbildningen omfattar 4,5 år och leder fram till en juristexamen.

Karriärmöjlighet för åklagare består främst i att kunna bli chefsåklagare.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.