På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Konkursförvaltare
Spela filmen

Konkursförvaltare

Den som är satt i skuld, är inte fri, - lyder ett svenskt ordspråk.

Ett bolag eller en person som inte kan betala sina skulder, och inte kan förväntas kunna göra det under en längre tid framöver, kan försättas i konkurs.

En konkurs innebär att i princip alla tillgångar tas om hand och används för att betala på skulderna. Den som försätts i konkurs kallas gäldenär. Den som gäldenären har skulder till kallas borgenär. Såväl gäldenären som borgenärer kan ansöka om att företaget ska försättas i konkurs. Efter att ett bolags konkurs har avslutats har bolaget upphört att existera och kan därmed inte krävas på betalning. 

Det är tingsrätten som fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren tar hand om och säljer gäldenärens tillgångar. Pengarna används sedan i första hand för att betala konkursförvaltaren och sedan delas resten av pengarna ut till borgenärerna i en viss bestämd ordning.
Konkursförvaltaren behöver ha gedigna kunskaper inom ekonomi och juridik. Uppdraget som konkursförvaltare innebär mycket kontakter med företagets f d kunder, olika myndigheter, banker och försäkringsbolag.

Konkursförvaltare söker oftast efter någon som vill driva företaget vidare. Konkursförvaltaren beslutar om det blir fortsättning av företagets verksamhet eller nedläggning. Hen kan också ansöka om rekonstruktion av företaget.

Kronofogdemyndigheten handlägger inga enskilda konkurser men är tillsynsmyndighet för konkursförvaltarna. Det innebär att Kronofogdemyndigheten bevakar konkursförvaltarens arbete så att de kan utföra arbetet snabbt och kostnadseffektivt.

Utbildning

För att få uppdrag som konkursförvaltare i Sverige måste man i grunden vara jurist. Läs därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Jurist.

Visste du att...?
Var fjärde förälder i Europeiska länder köper presenter till barnen som hen egentligen inte har råd med; var sjätte förälder skuldsätter sig för att kunna köpa presenter till sina barn. Källa: https://ecpr.eu.

Lilla ordboken
Renovräkning - vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en bostadsrenovering. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.