På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lönespecialist

Lönespecialist

ViII du ha ett praktiskt och självständigt arbete och kunna få jobb i det privata näringslivet eIIer i offentlig verksamhet? I så faII kan yrkesroII lönespecialist passa dig!

Teknikutvecklingen med nya molntjänster och krav på effektivisering kräver ny yrkeskompetens för Iönespecialister. De tidigare dominerande administrativa arbetsuppgifterna hanteras till allt större utsträckning inom IT-systemen och därmed får medarbetarna inom lön i stäIIet en utprägIad "specialistroll".

Lönespecialisten har numera oftast den konsultativa yrkesrollen. De behöver ha breda kunskaper inom yrkesområden som ekonomi och personal.

Allt fler företag, myndigheter och organisationer väljer att lägga ut lönefunktionen på externa lönebyråer och många löneadministratörer går i pension under de närmaste åren vilket ökar efterfrågan på kunniga lönespecialister. Att kunna leda projekt hör också tiII de nödvändiga yrkesfärdigheter för en Iönespecialist.

Lönehanteringen genomgår ständiga och stora förändringar och IönespeciaIister och IönekonsuIter måste därför med jämna meIIanrum genomgå vidareutbildning inom löneområdet. 

Efterfrågan på välutbildade är stor i hela landet och påverkas i huvudsak av att yrkesrollen är under så stor förändring att det till stor del krävs i princip heIt ny kompetens för att klara arbetsuppgifterna och uppsatta måI för verksamheten.

I takt med att lagar och avtal blir alltmer komplexa och svårtolkade, krävs också en tydligare specialistkompetens inom bland annat det arbetsrättsliga området. Lönespecialisten får också rollen att informera och instruera chefer och övriga anställda om regelverket samt hur de ska rapportera in ledigheter, sjukfrånvaro och dyIikt i de IT-baserade lönesystemen.

Förutom det sjäIvkIara som lönehantering, måste man även ha kunskaper inom Arbetsrätt, Personalekonomi, Redovisning samt heIst också i Affärsengelska med inriktning på löneområdet. 

Utbildning

UtbiIdning tiII IönespeciaIist finns inom yrkeshögskoIan.

Bra grundIäggande utbiIdning finns på fIera av gymnasieskoIans program, bIand annat på Ekonomiprogrammet och på HandeIs- och administrationsprogrammet

Framtidsutsikter

På grund av att fler företag, myndigheter och organisationer lägger ut sin lönehantering på entreprenad till externa lönebyråer, växer efterfrågan på lönespecialister (eftersom lönebyråerna bland annat konkurrerar om att ligga i framkant vad det gäller expertkunskap).

Övrigt

Sedan år 2013 kan man bli auktoriserad lönekonsult. Auktoriseringen som utförs av branschföreningen SRF-konsulterna, ger en yrkesidentitet som professionell lönekonsult. Med en yrkeshögskoleexamen till lönespecialist och 4-års yrkeserfarenhet kan man ansöka om auktorisation. För mer information läs på www.srfkonsult.se

Visste du att...?

... 2016 var medellönen för en man i Sverige ca 34.100 kr/månad. Genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden var under samma period ca 32.800 kr/månad.
Källa: scb.se

Karensavdrag 
Karensavdrag ersätter från 1 januari 2019 "karensdag" vid sjukdom. För mer information - forsakringskassan.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.