Lönespecialist

Lönespecialist

Vill du ha ett praktiskt och självständigt arbete och kunna få jobb i det privata näringslivet eller i offentlig verksamhet? I så fall kan yrket lönespecialist passa dig!

Teknikutvecklingen med nya molntjänster och krav på effektivisering kräver ny yrkeskompetens för lönespecialister. De tidigare dominerande administrativa arbetsuppgifterna hanteras till allt större utsträckning inom IT-systemen och därmed får medarbetarna inom lön i stället en utpräglad "specialistroll".

Lönespecialisten har numera oftast den konsultativa yrkesrollen. De behöver ha breda kunskaper inom yrkesområden som ekonomi och personal.

Allt fler företag, myndigheter och organisationer väljer att lägga ut lönefunktionen på externa lönebyråer och många löneadministratörer går i pension under de närmaste åren vilket ökar efterfrågan på kunniga lönespecialister.

Att kunna leda projekt hör också till de nödvändiga yrkesfärdigheter för en lönespecialist.

Lönehanteringen genomgår ständiga och stora förändringar och lönespecialister och lönekonsulter måste därför med jämna mellanrum genomgå vidareutbildning inom löneområdet. 

Efterfrågan på välutbildade är stor i hela landet och påverkas i huvudsak av att yrkesrollen är under så stor förändring att det till stor del krävs i princip helt ny kompetens för att klara arbetsuppgifterna och uppsatta mål för verksamheten.

I takt med att lagar och avtal blir alltmer komplexa och svårtolkade, krävs också en tydligare specialistkompetens inom bland annat det arbetsrättsliga området. Lönespecialisten får också rollen att informera och instruera chefer och övriga anställda om regelverket samt hur de ska rapportera in ledigheter, sjukfrånvaro och dylikt i de IT-baserade lönesystemen.

Utbildning

Utbildning till lönespecialist finns inom yrkeshögskolan.

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bland annat på Ekonomiprogrammet och på Handels- och administrationsprogrammet

Förutom det självklara som lönehantering, måste man även ha kunskaper inom Arbetsrätt, Personalekonomi, Redovisning samt helst också i Affärsengelska med inriktning på löneområdet. 

Framtidsutsikter

På grund av att fler företag, myndigheter och organisationer lägger ut sin lönehantering på entreprenad till externa lönebyråer växer efterfrågan på lönespecialister.

Övrigt

Sedan år 2013 kan man bli auktoriserad lönekonsult. Auktoriseringen som utförs av branschföreningen SRF-konsulterna, ger en yrkesidentitet som professionell lönekonsult. Med en yrkeshögskoleexamen till lönespecialist och 4-års yrkeserfarenhet kan man ansöka om auktorisation.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  33 Lediga jobb som lönespecialist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.