På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Expert på cirkulär ekonomi

Expert på cirkulär ekonomi

Experter på cirkulär ekonomi studerar hur man kan skapa och fånga värdet från den cirkulära ekonomin.

Cirkulär ekonomi är motsats till "linjär ekonomi" och handlar om att använda produkter under längre tid (till skillnad mot "köp-och-släng" modellen) och om att återanvända saker, dvs anpassa gamla produkter till nya användningsområden (i stället för att slänga dem) och/eller tillverka nya saker av gamla. För att kunna göra det i större skala behöver man utveckla ”cirkulära affärsmodeller" och främja "cirkulärt agerande". Detta för att skapa positiva spiraler för hållbarhet som leder utvecklingen framåt på ett hållbart sätt. Hållbarhet är alltså nykelordet inom cirkulär ekonomi. 

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som just expert på cirkulär ekonomi. Många nuvarande svenska exter är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller Statsvetare men det finns också exempel på att de har andra utbildningar t.ex kandidatexamen i Ekonomi eller i Internationella Affärer alt andra eftergymnasiala utbildningar från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. 

Experter på cirkulär ekonomi kan vara i grunden ekonomer eller miljövetare. De kan verka som forskare och/eller rådgivare till olika myndigheter, företag och organisationer inom "sitt område".

Experter på cirkulär ekonomi är mer eller mindre eniga i frågan om att de som använder sig av cirkulär ekonomi kan skaffa sig stora ekonomiska fördelar (det handlar alltså inte endast om miljöbevarandet, utan även om ekonomiska fördelar i att återanvända "gamla" produkter).

Exempel på "cirkulär ekonomimodell i praktiken":

Företag som producerar konserverade tomater kan, genom att använda avfall som råvara, få ut betydligt mer av sina affärer, eftersom värdet som tomaten representerar är mer än endast fruktköttet som blir konserverade tomater. Tomatskalet innehåller nämligen mycket dyrbara de så kallade "gröna kemikalier" som många industriföretag behöver och idag tillverkar på ett artificiellt sätt. Utmaningen ligger i att kartlägga hela processen för att se till att den blir lönsam redan från "dag ett".

Idag finns det redan några färdiga modeller att använda som många företag kan utnyttja för att se om deras produkter kan bli "mer cirkulära" och hur de på så sätt kan öka sin lönsamhet.

Det finns en temadag som kan hänföras till detta yrke, nämligen Långsamhetens dag som infaller den 21 juni varje år och är instiftad av Slow Society.

Lite fakta

Svenskarna har under året 2017 återvunnit (pantat) 1,85 miljarder förpackningar (flaskor och burkar). Motsvarnde siffra för året 2016 var 1,77 miljarder.

Varje år slängs det i Sverige kläder och andra produkter gjorda huvudsakligen av tyger - motsvarande 8 kg per person och det, trots att cirka hälften av dem är i bra skick och skulle kunna användas (uppgift från januari 2019).

"Pressrum"
svt.se/nyheter/lokalt/vast/sa-luras-vi-att-kopa-klader-vi-inte-behover - artikel från 25 jan 2019.

Wall of kindness
Ta en jacka du behöver – ge en jacka du har över, - så lyder budskapet bakom det välgörenhetsfenomenet "Wall of kindness". Källa: svt.se/nyheter/lokalt/halland.

Visste du att...?

..."Tappa" personal kostar företaget/organisationen både tid och pengar. I snitt 542.700 kr/år och nyanställning (nov 2017). Det tar ca 1,5 år för en ny medarbetare att nå sin fulla kapacitet.
Källa: vision.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.