Expert på cirkulär ekonomi

Expert på cirkulär ekonomi

Experter på cirkulär ekonomi studerar hur man kan skapa och fånga värdet från den cirkulära ekonomin.

Cirkulär ekonomi är motsats till "linjär ekonomi" och handlar om att använda produkter under längre tid och om att återanvända saker, dvs anpassa gamla produkter till nya användningsområden eller tillverka nya saker av gamla.

För att kunna göra det i större skala behöver man utveckla ”cirkulära affärsmodeller" och främja "cirkulärt agerande". Detta för att skapa positiva spiraler för hållbarhet som leder utvecklingen framåt på ett hållbart sätt. Hållbarhet är alltså nyckelordet inom cirkulär ekonomi.

Företag som producerar konserverade tomater kan, genom att använda avfallet, få ut betydligt mer av sina affärer, eftersom värdet som tomaten representerar är mer än endast fruktköttet som blir konserverade tomater. Tomatskalet innehåller nämligen mycket dyrbara de så kallade "gröna kemikalier" som många industriföretag behöver och idag tillverkar på ett artificiellt sätt. Utmaningen ligger i att kartlägga hela processen för att se till att den blir lönsam redan från "dag ett".

Idag finns det redan några färdiga modeller att använda som många företag kan utnyttja för att se om deras produkter kan bli "mer cirkulära" och hur de på så sätt kan öka sin lönsamhet.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som just expert på cirkulär ekonomi. Många nuvarande svenska experter är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller Statsvetare eller i Internationella Affärer alternativt andra eftergymnasiala utbildningar från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. 

Experter på cirkulär ekonomi kan vara i grunden ekonomer eller miljövetare. De kan verka som forskare och/eller rådgivare till olika myndigheter, företag och organisationer inom "sitt område".

Experter på cirkulär ekonomi är mer eller mindre eniga i frågan om att de som använder sig av cirkulär ekonomi kan skaffa sig stora ekonomiska fördelar, det handlar alltså inte endast om miljöbevarandet, utan även om ekonomiska fördelar i att återanvända "gamla" produkter.

Grundläggande gymnasial utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Övrigt

2017 återvanns 1,85 miljarder förpackningar, flaskor och burkar i Sverige. Motsvarande siffra för 2016 var 1,77 miljarder.

Varje år slängs det i Sverige kläder och andra produkter gjorda huvudsakligen av tyger - motsvarande 8 kg per person och det, trots att cirka hälften av dem är i bra skick och skulle kunna användas.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.