På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Socialsekreterare Spela filmen

Socialsekreterare

Socialsekreterare, som ofta är "första jobbet" för nyutbildade socionomer, anställs av kommunernas Socialtjänster. Deras huvudsakliga arbetsuppgifter består i att utreda personens rätt till Försörjningsstöd och att motivera arbetsföra personer som uppbär försörjningsstöd till att bli självförsörjande.

Utbildning

För att få anställning som Socialsekreterare är den "säkraste vägen" att utbilda sig till Socionom. Det är ganska ovanligt att man får jobb som Socialsekreterare med en annan utbildningsbakgrund än Socionomprogrammet, som motsvarar 3,5 års heltidsstudier på högskola / universitet. Men det finns exempel på att personer med en annan högskoleutbildning, exempelvis med fil.kand i socialt arbete får anställning som socialsekreterare. 

Som socionom/sociaIsekreterare kan man bl.a arbeta som "konsuIt inom Socialtjänsten" som också kan kaIIas för "stafett-socionom" eller "stafett-socialsekreterare".

Se gärna en kort videofilm - "Intervju med socialsekreterare" - här

Framtidsutsikter

Under det närmsta tiden väntas det bli liten eller mycket liten konkurrens på arbetsmarknaden för socialsekreterare, men med vissa regionala skillnader. Även på fem till tio års sikt väntas arbetsmarknaden bli god eller mycket god.

Robothandläggare
Robothandläggare och mjukvarurobot (eller digital medarbetare eller RPA, robot process automation) används för att beskriva digitala program som används för att automatisera handläggnings-arbete.  
I detta fallet används ordet "robot" som en metafor (eftersom det rör sig då inte om en fysisk maskin) för att förklara att programmen utför arbetsuppgifter som annars brukar utföras av människor. 
Exempel på användning av Robothandläggare finns (uppgift från december 2018) inom Socialtjänsten i Trelleborg (i Skåne) och i Nacka (Stockholms län), där Robothandläggare analyserar ansökningar om "socialbidrag" (försörjningsstöd) och ger förslag på beslut, som sedan fattas av en "mänsklig beslutsfattare". Källa: skl.se

Yrkesporträtt
Möt Oscar som jobbar som Socialsekreterare i Järfälla kommun.

Visste du att...?
Var fjärde förälder i Europeiska länder köper presenter till barnen som de egentligen inte har råd med; var sjätte förälder skuldsätter sig för att kunna köpa presenter till sina barn.
Källa: ecpr.eu.

Lilla ordboken
LVU - en förkortning som står för ”Lagen med särskilda bestämmelser om Vård av Unga” och är den lagstiftning som reglerar tvångsvård av barn/unga (personer upp till 21 år).

Länktips

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.