Telefonförsäljare

Telefonförsäljare

Telefonförsäljning handlar om kommunikation. En telefonförsäljare skapar relationer med kunder via telefon i syfte att sälja eller väcka intresse för en vara eller tjänst. En coach finns ofta tillgänglig som hjälper dig att utvecklas. Försäljning ingår i många yrken idag, därför är erfarenhet av jobb som telefonförsäljare värdefull för många andra arbeten.

Arbetet utförs med hjälp av telefon och dator. Telefonförsäljare sitter nästan alltid i samma lokal tillsammans med andra säljare, för att hjälpa och stötta varandra.

Försäljningen sker antingen direkt till konsumenter (B2C - business to customer) eller till företag (B2B - business to business). De personer eller företag som rings upp är noga utvalda, utifrån olika egenskaper. En telefonförsäljare arbetar för det mesta mot uppsatta mål för hur mycket som ska säljas. 

De flesta som gör karriär inom branschen har en gång börjat arbeta som säljare. Erfarenhet av det här jobbet kan vara en merit för dig som vill söka dig vidare till exempel inom försäljning eller ledarskap. Detta tack vare att du utvecklar god förmåga att kommunicera och förstå andra människor.

Det finns svenska företag som har verksamhet även i andra länder, vilket ger möjlighet att arbeta utomlands. Många av de arbetstillfällen som finns är tillgängliga på heltid, men det finns ofta möjlighet till deltid och möjlighet till flexibla arbetstider.

Utbildning

Det finns inga generella krav på vilken utbildning man måste ha för att kunna i Sverige jobba som telefonförsäljare. Det är upp till varje arbetsgivare att anställa den som passar för jobbet.

Personliga egenskaper

Du behöver ha god förmåga att kommunicera och förstå andra människor.

Arbetsplats

Som telefonförsäljare kan du både vara anställd i ett företag på en försäljningsavdelning, men kan också vara anställd på ett callcenter eller telemarketingföretag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.