På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Resebyråtjänsteman
Spela filmen

Resebyråtjänsteman

Om du vill arbeta med att hjälpa människor att hitta passande för dem resor och upplevelser, är ett yrke som resebyråtjänsteman ett passande yrke för dig!

Resebyråtjänstemän arbetar för det mesta inne på resebyråer eller på resebolag. Deras främsta arbetsuppgifter består i att informera om och marknadsföra resor samt förmedla och arrangera resor.

Nu för tiden har resandet blivit en livsstil för många människor, som önskar uppleva nya saker och bekanta sig med annorlunda kulturer eller få diverse naturupplevelser. 

Utbildning

Utbildningsbakgrund hos de verksamma resebyråtjänstemän varierar kraftigt. Man kan ha gymnasial eller eftergymnasial utbildning. Bland de som anställdes för länge sedan finns det även personer som ej har gymnasiekompetens, men som genom lång arbetslivserfarenhet har skaffat sig de nödvändiga kunskaper och färdigheter.

Yrkes inom Resebranschen
Resebyråtjänsteman är ett av de många yrken inom resebranschen. De andra är bland annat: agent inom inkommande turism, bussresearrangör, reseledare, resesäljare, reseproducent, turistinformatör och guide

Resebyråchef
Resebyråchefer planerar, leder och samordnar verksamheten inom det egna ansvarsområdet; följer upp och utvärderar verksamheten mot uppsatta mål; vidtar eller föreslår diverse åtgärder vid avvikelser; bedömer medarbetarnas arbetsinsatser och rekryterar nya medarbetare; utreder organisations- och arbetsformer, resurskrav och utbildningsbehov. De kan även ha ett regionalt eller centralt ansvar för försäljning och marknadsföring. 
Marknadslönen för resebyråchef ligger under år 2017 mellan 30 000 och 37 000 kr per månad vid en lägre svårighetsnivå. För chefer med regionalt eller centralt ansvar ligger marknadslönen på 40 000 kr per månad och uppåt.

Egenskaper som krävs
För att arbeta i resebranschen krävs att man är serviceinriktad, kommunikativ, flexibel, språkkunnig, världsvan och trivs med att ha med människor att göra.

Länktps

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.