På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Globetrotter
Spela filmen

Globetrotter

Att resa till olika länder och se sig om i världen är en dröm för många, men oftast är det ekonomin som sätter käppar i hjulen. Men det finns faktiskt jobb inom vilka man reser mycket till olika länder och det finns också ett antal jobb som kan utföras lite varstans och som man kan finansiera sitt resande med.

Ordet globetrotter härstammar från engelskan (och är en så kallad anglicism). Det beskriver en person som reser (ovanligt) mycket till olika länder ("a person who frequently travels to different places around the world").
En globetrottern kan samtidigt vara forskaren och/eller entreprenören. 

I en svensk översättning är globetrotter en "jordenruntfarare/jordenruntresare". 

Yrken inom vilka man vanligtvis reser mycket "jorden runt" är bland annat: Reseledare, Utrikeskorrespondent, Pressfotograf men man kan, beroende på vilken arbetsgivare man har (eller om man är sin egen arbetsgivare - egenföretagare), resa mycket till olika länder inom många olika yrken, ex. som forskare, som journalist, som kulturkritiker, som Modedesigner eller som Etnograf.

Historisk tillbakablick
Det finns genom historien många personer som beskrivs som globetrotters, exempelvis den svenske botaniker Carl von Linné (1707-1778).

Här är nere finns det exempel på yrken som man i princip kan leva på i vilket land som helst, världen över, eller i alla fall i många olika länder och resa från ett land till ett annat:
Fitness instruktör
Dykinstruktör
Biståndsarbetare
Gatuartist
Daytrader
Arbetande hotellgäst
Programmerare
Författare
Resejournalist, Multijournalist, Frilansande journalist
Kock
Bartender eller Barchef
Sommelier
Barista
Frukostvärd/frukostvärdinna
Servitör/servitris
:::::::::::::::::::

Att tänka på om man vill jobba utomlands
Man måste få arbetstillstånd; det gäller i de flesta länder. Det är dock inte alltid lätt att få tillstånd att arbeta när du reser. Ibland kan man tvingas jobba svart och riskerar att bli utkastad ur landet om någon kommer på en.

Lilla ordboken
Persona non grata - en latinsk fras som syftar på en person som inte är välkommen. I den formella diplomatiska mening, får status som persona non grata appliceras på en diplomat, eller en medlem av den diplomatiska personalen som bryter mot reglerna för det land där hen är på besök. En person som är diplomat har diplomatisk immunitet mot lagarna i landet. Men om personen bryter mot landets lagar, kan hen förklaras persona non grata och utvisas från landet.

Packa smart
Några saker som är bra att tänka på när man packar sitt bagage:
- självaste väskan bör inte vara för tung
- små "plagg" som strumpor, bälte, slips och skarf kan man rulla ihop och stoppa in i skorna (på så sätt använder man "tomma utrymmen" inuti skor)
- rulla ihop kläderna och stoppa "rullarna" i de lediga utrymmen bland "fasta saker" som ex. böcker och dator
- kläder i neutrala eller i matchande färger är att föredra (då kan man kombinera några få plagg på olika sätt och få fram flera olika "outfits")
- ett litet lätt paraply kan vara en bra att ta med sig
- men viktigaste är kanske att börja packa i god tid (som senast kvällen innan avresan) och inte ta med sig för många "onödiga saker" och undvika det "klassiska misstaget": att lägga passet, biljetter och annat som man behöver ha lätt att plocka fram - längst ner bland massa andra saker! :)

Länktips

  • hasselbladfoundation.org - om Hasselbladpriset, ett internationellt pris i fotografi som anses världens mest prestigefyllda
  • whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
  • nordicmuseum.org - an internationally recognized museum & cultural center in Seattle, USA, where people of all backgrounds are welcomed to be inspired by the values, traditions, art & spirit of the Nordic peoples
  • nt.se/nyheter - läs artikel från 15 mars 2018 "Spindelmannen nådde skyskrapans topp"
  • workwide.se - svenska jobb utomlands
  • platsannonser om Lediga jobb inom turism på Arbetsförmedlingens hemsida - arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Hitta-jobb.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.