På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Knalle

Knalle

Knalle - är en sort resande försäljare, som säljer varorna på marknader, festivaler, kulturkalas och liknande evenemang. 
Det förekommer också andra "arbetstitlar" för att beskriva samma eller mycket liknande arbetsuppgifter - exempelvis Torg- och Marknadsförsäljare.

Att agera som en knalle kan ofta vara ett extrajobb, vid sidan ett annat (ordinarie) jobb men kan även vara en heltidssysselsättning - både för en anställd och i egenskap av egenföretagare. Som anställd knalle får man vanligtvis en provisionsbaserad lön. 

Varor som knallar transporterar till försäljningsställen och säljer är ofta suvenirer, kläder och accessoarer (som exempelvis glasögon, väskor, halsdukar, hårspännar), men kan också vara matvaror, köksutrustning (ex. skärbrädor, knivar, koppar och tallrikar) och även mindre möbler (som hyllor och taburetter).

Att tänka på
Som knalle har man en osäker inkomst (vissa veckor tjänar man kanske ingenting alls). Man måste vara mycket flexibel och lösningsfokuserad, då ovanliga situationer som man snabbt måste hitta lösning på, kan uppstå. Man måste också ha god fysik, eftersom tunga lyft och att stå i många timmar kan ingå i arbetet.

Utbildning

Det finns inga bestämmelser om vilken utbildning som krävs för att få lov att jobba inom detta yrke. På gymnasiet rekommenderas det utbildning på Handels- och administrationsprogrammet eller på Ekonomiprogrammets inriktning Ekonomi, men även utbildning på Fordons- och transportprogrammets inriktning Transport kan vara mycket passande, detta pga man kan på den utbildningen få körkort och körkort kan krävas för att kunna jobba inom det här yrket.

Länktips

 

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.