På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Knalle

Knalle

Knalle eller torgförsäljare, som yrket också kallas, är en sort resande försäljare, som säljer varorna på marknader, festivaler, kulturkalas och liknande evenemang. 

Att arbeta som en knalle kan ofta vara ett extrajobb, vid sidan ett annat jobb men kan även vara en heltidssysselsättning - både för en anställd och i egenskap av egenföretagare. Som anställd knalle får du vanligtvis en provisionsbaserad lön. 

Varor som knallar transporterar till försäljningsställen och säljer är ofta suvenirer, kläder och accessoarer (som exempelvis glasögon, väskor, halsdukar, skor), men kan också vara matvaror, köksutrustning och även mindre möbler.

Som knalle har du en osäker inkomst (vissa veckor tjänar du kanske ingenting alls). Du behöver vara flexibel och lösningsfokuserad, då ovanliga situationer som du snabbt måste hitta lösning på, kan uppstå. Du behöver också ha god fysik, eftersom tunga lyft och att stå i många timmar kan ingå i arbetet.

Utbildning

Det finns inga bestämmelser om vilken utbildning som krävs för att få lov att jobba inom detta yrke. På gymnasiet rekommenderas det utbildning på Handels- och administrationsprogrammet eller på Ekonomiprogrammets inriktning Ekonomi, men även utbildning på Fordons- och transportprogrammets inriktning Transport kan vara passande, detta pga att du kan på den utbildningen få körkort och körkort krävs ofta för att kunna jobba som knalle. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.