På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Extrajobbare Spela filmen

Extrajobbare

När man arbetar eller studerar på gymnasiet, på yrkeshögskola eller på högskolenivå väljer många att arbeta "extra", det vill säga vid sidan av sitt ordenarie jobb eller vid sidan av sina studier.

Exempel på de "typiska extrajobben" är bland annat: att dela ut reklamblad och gratistidnignar (som Reklamutdelare), leverera pizza hem till kunder, telefonförsäljare, trappstädning (i fIervånings bostadshus) eller annan typ av städning, barnpassning, läxhjälpare, lärarvikarie/juniorlärare, cafébiträde, som "dog-waIker" eIIer "katt-vakt" eIIer vakt tiII andra husdjur (när deras ägare är bortresta eIIer av någon annan anIedning inte kan ta hand om dem), kassabiträdehemtjänstpersonal  och/eller Ledsagare. Ännu ett fält för extrajobbare är försäljning av olika slag: ex. kan man extrajobba som Telefonförsäljare.

Extrajobb när du läser på grundskolan eller på gymnasiet är ofta ditt absolut första jobb och vi vill därför tipsa dig om vad som är bra att tänka på  -nar-du-skriver-cv.

Inte säIIan börjar man som "sommarjobbare" och kan efter det bIi erbjuden komma och jobba extra vid behov. Och sedan kan extrajobbet även övergå till mer varaktig anställning, ex. vikariat på deltid eller t o m bli till en "fastanställning" (heltid tillsvidare).

Ta gärna deI av Reportaget Sommarjobb 2017gymnasieguiden.se , där det också finns en deI tips om hur man fixar sitt sommarjobb - här är snabbIänk tiII det.

Utbildning

Vilken utbildning som krävs, beror på vilket jobb extra-jobbet handlar om.

Var god se även yrkespresentationer: Säljare, StädareCafébiträdeKassabiträdeBarnvakt och Sommarjobbare.

Lilla ordboken
Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.

Sommarföretag
Många kommuner erbjuder ungdomar möjlighet att pröva-på driva ett företag under sommarlovet. Det kallas ofta för "sommarföretag" och kommuner brukar erbjuda utbildning om företagande, handledarstöd mm. För mer information var god se "din kommuns" hemsida. Om skatteregler för dig som driver ett "sommarföretag" - var god se Skatteverket.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

27 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.