På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Mystery shopper

Mystery shopper

Gillade du att skriva uppsatser i skolan passar dig yrket Mystery Shopper kanske som "handen i handsken"!

Mystery shopper (som på engelska betyder "en hemlig konsument") är en person som testar hur olika näringsidkare behandlar sina kunder, om personal är trevlig och serviseinriktad och följer reglerna på hur kunder ska "hanteras".

Mystery shopper är allt som oftast ett extrajobb, några timmar i veckan eller timmar vid behov. Exempel på arbettider för en mystery shopper kan t.ex vara: en eller två arbetsdagar per månad, 5 till 10 timmar per dag, flexibelt schema.

Arbete som mystery shopper passar därför i första hand en person som är deltidsarbetande, student, pigg pensionär, egenföretagare eller säsongsarbetare.

Som Mystery Shopper besöker man butiker, restauranger, hotell, fartyg, caféer och dylikt. Överallt där företagen möter sina kunder kan en mystery shopper dyka upp.

Fördelar med arbete som mystery shopper är att som timanställd har man stora möjligheter att bestämma själv när man vill jobba. Därför passar det utmärkt även om man har annan sysselsättning.

Eftersom de företag där man är anställd som mystery shopper kan ha stora distrikt, kan det ibland bli frågan om resor med övernattning på annan ort.

Utbildning

Vilken utbildning man måste ha är, i Sverige, inte reglerat. Det betyder att det är upp till arbetsgivare att bestämma vilken utbildning hen kräver eller önskar.
Att man har körkort B (för personbil) kan ställas som krav för att få anställning som mystery shopper. Man måste också kunna uttrycka sig mycket väl i skrift (i första hand på svenska, om man jobbar i Sverige) för att kunna beskriva vad man sett hos "kunden" (dvs i butiken, på restaurangen mm). Även andra krav kan ställas, t.ex kan det krävas viss tidigare arbetslivserfarenhet, exempelvis "minst tre års erfarenhet av försäljning inom ett serviceyrke som butik, proffsbutik, hotell, restaurang, café eller inom liknande verksamhet".

Länktips

  • whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
  • svt.se/nyheter - artikeln från 10 mars 2018 "Paket du köper på nätet ska kunna spåras".

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.