Personal shopper
Spela filmen

Personal shopper

Att boka in en träff med en Personal shopper kan vara det mest effektiva sättet att förhöja kundens stil, look och garderob.

Personal shoppers gör en analys av kundernas unika behov, plockar fram förslag på kläder i butikerna, som kunden sedan får prova. Som Personal shopper hjälper du även till med förslag på hur kunden ska tänka kring och bygga sin garderob. Ibland kan du även få uppdrag att åka hem till kunden och under några timmar och tillsammans med kunden rensa i garderoben, dvs ge förslag på vilka kläder kunden bör behålla och vilka som man kan göra sig av med.

En annan arbetsuppgift som Personal shoppers kan arbeta med är "Outfit Styling", när man behöver hjälp med en outfit för ett speciellt tillfälle som en fest, ett event eller ett viktigt jobbframträdande.

Personal shopper samarbetar med stylister, frisörer och make-up-artister för att skapa helhetsimage efter kundens unika önskemål och behov och som är anpassad efter just det tilltänkta tillfället.

Genom att ta hjälp av personal shoppers sparar kunder tid, slipper felköp och tanken är också att kunderna ska ha trevligt under den tid de spenderar med sin personal shopper.

Utbildning

Det finns inga generella krav på vilken utbildning man måste ha för att kunna jobba inom det här yrket.

På gymnasiet rekommenderas det utbildning från Handels- och administrationsprogrammet eller från Hantverksprogrammets inriktning Textil design.

Personliga egenskaper

För att lyckas i yrkesrollen som personal shopper behöver man erfarenhet av mode och ett säkert öga för vad som passar just den kunden och sedan vad som passar nästa kund.

Arbetsplats

Personal shopper är oftast anställda av klädesbutiker eller gallerior för att hjälpa kunder att välja kläder, skor och accessoarer som passar dem bäst.

Visste du att...?

... svenska hushåll spenderar ca 33 % av sina inkomster på shopping av detaljhandlingsvaror, det är den utgift som svenskarna lägger mest pengar på.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.