Privatdetektiv

Privatdetektiv

Privatdetektiven analyserar personernas bakgrund och kollar till exempel upp om personen är dömd för några brott. De vanligaste uppdragen är att göra bakgrundsanalyser av privatpersoner åt företag.

Andra jobb som en privatdetektiv utför är otrohetsutredningar och att hitta försvunna personer, till exempel en försvunnen hyresgäst med stora hyresskulder eller spåra en skuldsatt affärsman som flyttat utomlands.

Privatdetektiver gör ofta slagningar i offentliga register, arkiv och databaser. Telefonen och datorn är de arbetsredskap som används flitigast. Ett annat viktigt arbetsverktyg för privatdetektiven är kameran.

En seriös privatdetektiv kan vara medlem i WAD (World Association of Detectives). Kraven för att bli medlem i WAD är ett rent straffregister samt ett antal verksamma år som privatdetektiv. I många länder krävs en licens för att en person ska få kalla sig för en privatdetektiv, men ett sådant krav finns inte i Sverige.

Utbildning

Eftersom det inte ställs några formella krav på en privatdetektiv i Sverige, kan man ha i princip vilken tidigare utbildningsbakgrund som helst. Det kan ändå vara mycket fördelaktigt att ha polisutbildning eller en yrkeshögskoleutbildning eller någon form av högskoleutbildning.

Arbetsplats

Yrkesgruppen Privatdetektiver är i Sverige mycket liten och så gott som alla svenska privatdetektiver är egenföretagare. Som egenföretagare är man fri att styra över sin egen arbetstid men samtidigt så står man utanför den ekonomiska tryggheten, då man inte vet hur stor inkomst man får nästkommande månad, allt beror på om man har några kunder.

Visste du att...?

... ca 16 000 personer lever idag under hot om våld och har så kallade "skyddade personuppgifter". Ca 1 600 av dem har ett starkare form av skydd, som innebär att det ej finns någon bostadsadress registrerad på dem. En stor del av de personer som lever under hot är kvinnor som har utsatts för våld eller hot om våld av sina fd manliga partners, makar eller pojkvänner.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.