På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Privatdetektiv

Privatdetektiv

Privatdetektiven (på engeIska: private investigator or inquiry agent often abbreviated to "PI" and informally called a private eye) - analyserar personernas bakgrund och kollar till exempel upp om personen är dömd för några brott.

De vanligaste uppdragen är att göra bakgrundsanalyser av privatpersoner åt företag.

Andra jobb som en privatdetektiv utför är otrohetsutredningar och att hitta försvunna personer, till exempel en försvunnen hyresgäst med stora hyresskulder eller spåra en skuldsatt affärsman som flyttat utomlands.

Privatdetektiver gör ofta slagningar i offentliga register, arkiv och databaser. Telefonen och datorn är de arbetsredskap som används flitigast. Ett annat viktigt arbetsverktyg för privatdetektiven är kameran.

En seriös privatdetektiv kan vara medlem i WAD (World Association of Detectives). Kraven för att bli medlem i WAD är ett rent straffregister samt ett antal verksamma år som privatdetektiv. I många länder krävs en licens för att en person ska få kalla sig för en privatdetektiv, men ett sådant krav finns inte i Sverige.

Yrkesgruppen "Privatdetektiver" är i Sverige mycket liten och så gott som alla svenska privatdetektiver är egnaföretagare. Som egenföretagare är man fri att styra över sin egen arbetstid men samtidigt så står man utanför "månadslöns"-tryggheten (man vet inte säkert hur stor inkomst man får nästkommande månaden, eftersom man är beroende av sina kunder och de uppdragen som man eventuellt får och hinner genomföra).

Private Data-detective
En privatdetectiv kan specialisera sig som private data detective, vars främsta uppgift är att hålla koll på de spår människor lämnar efter sig på nätet. Private data detective kan vara både en övervakare och/eller den som städar bort de oönskade IT-spåren.

Utbildning

Eftersom det inte ställs några formella krav på en privatdetektiv i Sverige, kan man ha i princip vilken tidigare utbildningsbakgrund som helst. Det kan vara fördelaktigt att ha polisutbildning eller en yrkeshögskoleutbildning till Reseacher (eller liknande) eller någon form av högskoleutbildning.

Se gärna information om yrken ForskningsassistentSäkerhetspolisKriminologPolis, Utredare och Egenföretagare.

Visste du att...?
Ca 16 000 personer lever i Sverige idag under hot om våld och har de så kallade "skyddade personuppgifter"; ca 1 600 av dem har en starkare form av skydd som innebär bl a att det ej finns någon bostadsadress registrerad för de personerna (uppgift från februari 2018). En stor del av de personer som i Sverige lever under hot är kvinnor som har utsatts för våld eller hot om våld från sina f d manliga partners: makar eller pojkvänner.

Lilla ordboken
MO - en vanlig förkortning för det latinska uttrycket "Modus operandi", som kan till svenska översättas ungefär som "tillvägagångssätt" och är en kriminologisk term som beskriver hur ett brott har utförts, sättet som gärningsmannen har gått tillväga på.

Länktips

  • wad.net
  • wad.net/find-an-investigator - få fram en lista på yrkesverksamma privatdetektiv i olika länder, som är medlemmar i WAD (uppgift för Sverige: det finns i mars 2017 - 7 privatdetektiv registrerade som medlemmar i WAD,World Association of Detectives; av dem en är kvinna)
  • dinsakerhet.se - info från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om risker och säkerhet för privatpersoner
  • brottsofferjouren.se - BOJ ger vittnesstöd & rådgivning till brottsutsatta
  • datainspektionen.se/lagar-och-regler - info om Personuppgiftslagen
  • strombacksfolkhogskola.se - polisforberedande folkhögskoleutbildning i Umeå (efter den kan man även arbeta inom kriminalvården eller i säkerhetsbranschen)
  • svt.se/nyheter - artikeln från 10 mars 2018 "Paket du köper på nätet ska kunna spåras"
  • anpdm.com/article - varje dag blir ca 200 cyklar stulna (uppgift från maj 2018) i Sverige; överlista tjuven
  • brottsoffermyndigheten.se - info om IBD, Internationella Brottsofferdagen
  • Krisinformation från svenska myndigheter - krisinformation.se
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.