På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Intervjuare

Intervjuare

Intervjuare ställer frågor och noterar svar. Intervjuare kan ringa upp personer per telefon (som kallas i så fall för telefonintervjuare) för att genomföra samhällsundersökningar eller andra undersökningar, t.ex konsument / marknadsundersökningar, på uppdrag från myndigheter och företag, t.ex kan intervjuer genomföras på uppdrag från SCB, Statistiska Centralbyrån. Den sorters arbete utförs ofta som extraarbete av ungdomar. Anställningsformen är allt som oftast "timmar vid behov", dvs behovsanställning.

Utbildning

Minimikravet som brukar ställas är - gymnasiekompetens. Språkkunskaper i vissa språk kan krävas, beroende på vem man behöver göra intervjuer med.

Men när man säger "Intervjuare" kan man också mena en journalist som specialiserar sig på att göra intervjuer med politiker, artister, företagsledare och andra offentliga eller kända personer. Intervjuare kan specialisera sig t.ex på att intervjua politiker och kallas i så fall för politisk intervjuare. Men intervjuare kan givervis också göra intervjuer med "vanliga människor" som inte är kändisar eller offentIiga personer.

Om man vill ta reda på vilken utbidning rekommenderas för att bli Intervjuare/journalist - var god se yrkespresentation Journalist/Reporter.

Visste du att... ?
Vid återgivande av intervjuinnehåll används det ofta "fingerade namn", vilket inte är detsamma som pseudonymer (grekiska för "falskt namn") eller artistnamn.

Pseudonymer används oftast i syfte att skapa anonymitet. En pseudonym skiljer sig från ett artistnamn på så sätt att artistnamnet inte har som syfte att dölja identiteten. Ett fingerat namn är ett alternativt namn, ett alias, som används exempelvis för att skydda en intervjuad persons riktiga identitet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.