Marknadsundersökare

Marknadsundersökare

Marknadsundersökare tar fram underlag för myndigheternas, företagens och organisationens beslut i olika frågor. Det finns många olika varianter av marknadsundersökningar.

Exempelvis kan det gå till på följande sätt för att planera nya tågtidtabeller - som marknadsundersökare åker du tåg en viss sträcka under en hel vecka fram och tillbaka. Du har med dig en handdator för att registrera antalet resenärer på sträckan, var de stiger på och av, samt vilken form av resebevis som används. Underlaget som marknadsundersökaren får fram, är viktigt beslutsunderlag. 

Ofta erbjuds det mer eller mindre ofta återkommande behovsanställningar, som kan vara från några timmar per vecka till heltid under korta perioder, och jobbet passar därför perfekt som "extrajobb" för dig som studerar eller har ett eget företag och vill dryga ut kassan.

Utbildning

Det finns inga strikta krav på vilken utbildning en marknadsundersökare ska ha. Det blir upp till arbetsgivaren att  bestämma kvalifikationskraven. Ofta efterfrågar arbetsgivare någon form av eftergymnasial utbildning - från högskola/universitet eller från yrkeshögskolan.

Det finns exempel på att man kan avancera till positionen som marknadsundersökare från att tidigare ha jobbat som t.ex marknadsförare eller säljare.

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som är extra viktiga för att trivas i och lyckas med arbetet som marknadsundersökare är att du är en positiv och serviceinriktad och har lätt för att ta kontakt med människor. Men du måste också trivas med att arbeta självständigt och kunna ta egna initiativ.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.